Vidovdanski „Svetlopisi“ sutra u Gradskoj biblioteci u Čačku

Vidovdanski „Svetlopisi“ sutra u Gradskoj biblioteci u Čačku

0

Čačanski ogranak Vukove zadužbine i Vukova zadužbina iz Beograda, svake godine organizuju predstavljanje Srpskog narodnog ilustrovanog kalendara „Danica“ i Školskog zabavnika „Danica za mlade“. Manifestacija se tradicionalno održava na Vidovdan, a ove godine je odložena za septembar i biće održana sutra u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“, kaže Danijela Kovačević Mikić, predsednica Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića“.

– „Svetlopise“ organizujemo u sredu 21. septembra sa početkom u 13 časova u maloj sali Gradske biblioteke u Čačku. O Srpskom narodnom ilustrovanom kalendaru „Danica“ i Školskom zabavniku „Danica za mlade“ govoriće Dušica Maticki, prof. dr Boško Suvajdžić i Slavko Vojinović iz Vukove zadužbine iz Beograda, dok će članovi našeg Udruženja najaviti neke druge programe koje planiramo da organizujemo u oktobru i novembru. Osim promocije „Danice“ i „Danice za mlade“, čiji je urednik nedavno upokojeni dr Miodrag Maticki, imaćemo i predstavljanje prvog Zbornika učeničkih radova koji će biti kao publikacija na internetu zaveden i u Narodnoj biblioteci predstavljen javnosti. Urednica ovog Zbornika koji je nastao na osnovu radova učenika koji su učestvovali na konkursu „Mladi čuvari srpske narodne kulture“ je dr Olivera Krupež, rekla je Danijela Kovačević Mikić.

„Dani Vuka Karadžića“ i književne promocije

Za oktobar su planirani „Dani Vuka Karadžića“, ali i drugi književni programi, najavila je Danijela Kovačević Mikić.

– Možemo već da se pohvalimo da će u našim „Danima Vuka Karadžića“ koje ćemo organizovati kao stručni skup za nastavnike, imati i neke književne promocije za širu javnost. Na tom stručnom skupu ćemo imati čast da će, pored članova našeg Udruženja, govoriti i Vesna Lompar, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu. U oktobru ćemo imati niz književnih večeri gde će nastavnici u ulozi književnih kritičara govoriti o zavičajnim piscima, ali i o onima koji nisu zavičajni.

POSTAVI ODGOVOR