[rstr_selector]

Vikend donosi nove padavine i hladnije vreme

Vremenska prognoza

Posle kratkotrajnog predaha od padavina, ponovo stižu oblaci koji  donose nove padavine. U nižim predelima danas će padati kiša i susnežica, a na planinama sneg uz manje povećanje visine snežnog pokrivača. Na severu i zapadu tokom dana kiša će i u nižim predelima preći u sneg. Vetar će biti slab do umeren, severoistočni i istočni. Minimalna temperatura biće od -5 do 0, tokom dana od 0 do 5 stepeni.

Bioprognoza

Očekivana biometeorološka situacija imaće nepovolјan uticaj na većinu hroničnih bolesnika. Savetuje se oprez, pridržavanje saveta lekara i uzimanje redovne terapije. Kod meteoropata su mogući glavobolјa i razdražlјivost. Maksimalna koncentracija se preporučuje svim učesnicima u saobraćaju.

Hitna pomoć

Čačanska Hitna pomoć je imala u toku prethodna 24 sata 59 intervencija od kojih 19 u ordinaciji, a 40 na terenu. U Gornjem Milanovcu je evidentirano 25 ambulantnih pregleda i pet kućnih poseta, a u Ivanjici su lekari obavili 60 pregleda u ordinacijii šest na terenu.

Stanje na putevima

Nakon nekoliko toplijih dana vozače danas očekuje hladnije vreme sa padavinama, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Kiša i susnežica u nižim i sneg u višim predelima biće glavne karakteristike ovog prvog dana vikenda, a doneće mokre i klizave kolovoze koji sa nižim temperaturama dovode do poledice koja utiče na bezbedno odvijanje saobraćaja. Oscilacije u temperaturi pored mokrih kolovoza i poledice donose još jednu opasnost u vožnu, a to su odnori pre svega na putevima koji prolaze kroz stenske useke i klisure u planinskim predelima a ima ih i na ulazu i ilzazu iz tunela. Poslednjih dana učestali su na području pored Ibra na delu između Kraljeva i Raške, na Đerdapskoj magistrali, a ima ih i kroz Ovčarsko – kablarsku, Grdeličku, Sićevačku i Drensku klisuru. Pored odrona javljaju se i oštećenja na kolovozu. Opreznija vožnja biće potrebna na više deonica puta od Čačka ka Užicu gde vozače očekuje naizmenično propuštanje vozila, koje je na snazi i na deonici Kratovska stena – Lučani gde se izvode radovi na stabilizaciji i uređenju stenskih useka kod Liške stene, i gde je saobraćaj regulisan semaforskom signalizacijom.

Policijska uprava

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije u toku jučerašnjeg dana u Čačku, Ivanjici i Lučanima nije bilo saobraćajnih nezgoda, a u Gornjem Milanovcu se dogodila jedna u kojoj pored pričinjene materijalne štete nije bilo povređenih putnika. Kontrola brzine kretanja vozila planirana je do 14.00 časova na gradskim saobraćajnicama u Čačku.

Porodilište

Čačansko porodilište od juče je brojnije za četiri bebe, ovoga puta rođeni su tri dečaka i dve devojčice, a u Gornjem Milanovcu juče nije bilo porođaja, ali babice kažu da će danas biti posla i za njih i za lekare.

 

 

Поделите вести