[rstr_selector]
Foto: Dženarika info

Vikend donosi obilne snežne padavine

Vremenska prognoza

Republički hidrometeorološki zavod Srbije je izdao upozorenje na sneg i stvaranje snežnih nanosa danas i sutra. Kako se navodi, danas će se u planinskim predelima na jugu i zapadu Srbije povećati visina snežnog pokrivača za preko 15 centimetara za 24 sata. Sutra će u većem delu zemlje padati sneg, pa se u nižim predelima očekuje stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 25 centimetara, a na planinama i više, samo će se na severozapadu zemlje zadržati suvo vreme. Obilne padavine sutra se očekuju u brdsko-planinskim predelima istočne i jugoistočne Srbije, gde može pasti i do 50 centimetara novog snega. Duvaće jak severni vetar, koji će ponegde dostizati i udare olujne jačine uz stvaranje snežnih nanosa.
Danas će najniža temperatura biti od -2 do 3, a najviša dnevna od 3 do 7 stepeni. Sutra će biti hladnije, jutarnja temperatura biće od -1 do 1 stepen, a tokom dana od 1 do 3 stepena.
U Čačku će danas tokom većeg dela dana padati kiša, mogući su i jači pljuskovi, a krajem dana susnežica i sneg. Duvaće slab do umeren istočni vetar, jutarnja temperatura biće oko 1, a najviša dnevna do 4 stepena. Sutra se u Čačku očekuje sneg. Biće hladnije nego danas sa temperaturom tokom dana oko 1 stepen.

Stanje na putevima

Magla i niska oblačnost ovoga jutra smanjuju vidljivost i otežavaju vožnju jer je na pojedinim mestima vidljivost smanjena na oko 100 metara poput puteva na području Batročine, Kraljeva, na auto-putu Miloš Veliki kod petlje Takovo kao i u Ovčarsko – kablarskoj klisuri. Kiša pada u većini krajeva Srbije, a tokom dana će biti snežnih padavina pa snega na kolovozu može biti i na putevima u nižim predelima. Prave zimske uslove vožnje treba očekivati na putnim pravcima koji vode u planinske predele. Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, ali je na njima kolovoz pod raskvašenim ili ugaženim snegom do 5 centimera, a upotreba zimskih guma i lanaca je obavezna. Slični uslovi vožnje sa snegom na kolovozu očekuju vozače i u planinskim predelima Ivanjice, Požege, Sjenice, Užica, Prijepolja i Novog Pazara. Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom na su snazi na putnim pravcima Jošanička Banja – Kopaonik, Kopaonik – Rudnica, Kraljevo (Kovanluk) – Brezna – Goč, Raška – Kuti – Odvraćenica i Novi Pazar – Deževa – Šaronje – Odvraćenica.
Na graničnim prelazima zadržavanja ima samo na teretnim terminalima u smeru ka Mađarskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj, dok se na putničkim terminalima prolazi bez zadržavanja.

Bioprognoza

Očekivana biometeorološka situacija može uzrokovati izvesne tegobe kod mentalno nestabilnih bolesnika, asmatičara i osoba sa povišenim krvnim pritiskom. Kod meteoropata mogući su glavobolјa i neraspoloženje.

 

 

Поделите вести