[rstr_selector]

Vikend u znaku toplijeg vremena

Vremenska prognoza

Meteorolozi za narednih nekoliko dana najavljuju toplije vreme u većem delu zemlje i intenzivno topljenje snega u predelima do 1.500 metara nadmorske visine. Na jugozapadu će duvati jači vetar, a u košavskom području i na planinama udari će biti olujne jačine. Najniža temperatura u većini mesta danas će biti od 4 do 8, a tokom dana od 12 do 17 stepeni.
Sutra će biti umereno do potpuno oblačno, vetrovito i toplije, uz dalje intenzivno topljenje snega. Kiša i lokalni pljuskovi mogući su mestimično na severu, zapadu i jugozapadu zemlje. U košavskom području i na planinama biće olujnih udara vetra, a krajem dana vetar će biti u slabljenju. Jutarnja temperatura biće i od 1 do 12, a najviša dnevna od 14 do čak 20 stepeni.

Bioprognoza

Usled očekivane biometeorološke situacije oprez se savetuje cerebrovaskularnim i srčanim bolesnicima, kao i nervno labilnim osobama. Glavobolјa i nemir su mogući kao meteoropatske reakcije.

Hitna pomoć

Lekari Hitne pomoći u Čačku imali su povećan broj poziva za izlazak na teren pa su u protekla 24 sata obavili 60 kućnih poseta, a u ordinaciji su pregledali 23 pacijenta. U milanovačkoj Hitnoj pomoći evidentirana su 22 pregleda, a lekari su obavili i pet kućnih poseta.

Vodosnabdevanje

Prema informnaciji iz čačanskog Vodovoda jutros je došlo do pucanja cevi u Bitoljskoj ulici, zbog čega je obustavljena isporuka vode u tom delu grada. Kvar će biti saniran u toku pre podneva.
Na vodovodnoj mreži u Gornjem Milanovcu nema kvarova, kao ni planiranih isključenja vode.

Stanje na putevima

Prvi vikend u februaru donosi značajniji porast dnevnih temepratura i povoljnije vremenske uslove za odvijanje saobraćaja, ali iz Auto-moto saveza Srbije upozoravaju vozače na jače udare vetra u košavskom području zbog čega će na putevima u južnom Banatu i Braničevu biti potrebna sporija vožnja, naročito na mostovima i nadvožnjacima gde su udari vetra najjači. Opreznija vožnja se savetuje i u planinskim predelima jer se zbog temperatura i jačeg vetra očekuje naglo otapanje snega koje može biti uzrok pojave odrona i klizišta. Saobraćaj je trenutno umerenog intenziteta, a zbog smene turista danas se očekuje veći broj vozila na putevima ka zimskim centrima na kojima još uvek mestimično ima zaostalog snega a tokom noći i jutra zbog nižih temperatura prisutna je poledica. Zbog magle ili sumaglice moguća je smanjena vidljivost na putevima pored reka, kanala ili preko planinskih prevoja.
Prema podacima iz Uprave granične policije na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja, dok su na teretnim na izlazu iz naše zemlje u pravcu ka Mađarskoj čekanja višesatna.

Porodilište

U čačanskom porodilištu u toku prethodna 24 sata rođene su tri bebe, dve devojčice i dečak, a u isto vreme u porodilištu bolnice u Gornjem Milanovcu rođena je jedna devojčica.

 

 

Поделите вести