Viša cena maline ili blokada hladnjača

Viša cena maline ili blokada hladnjača

Na protestnom skupu u Arilju malinari uputili zahteve za dogovor u vezi sa višom cenom maline; ukoliko cena ne bude povećana malinari će prekinuti berbu i blokirati hladnjače; Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“, ocenjuje da neko želi da izazove nemire

0

Malinari Srbije ostaju odlučni u borbi protiv monopola i dogovorne ekonomije, glavni je zaključak protestnog skupa koji je u subotu održan u Arilju i kojem su prisustvovali predstavnici više od 50 udruženja malinara sa teritorije cele zemlje. Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“, kaže da su proizvođači sa skupa uputili zahteve predsedniku države i ministrima Vlade Republike Srbije da se uključe u dijalog u vezi sa cenom maline ili će u suprotnom protesti biti radikalizovani.

– Ukoliko do petka ne bude doneta odluka o promeni akontne cene maline, obustavićemo branje i blokirati hladnjače na teritoriji cele Srbije. Tržište, ponuda i potražnja su uradili svoje. I kod nas i u svetu je ponuda maline ove godine znatno manja, prinosi po aru su mnogo manji, pa je valjda logično da cena bude viša. Da li ovo neko smišljeno radi i tehnički izaziva nisku cenu, videćemo, ali svakako očekujemo da se sva resorna ministarstva i nadležne institucije uključe u rešavanje ovog problema, kaže Radović.

Neko hoće da izazove nemire

Predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“ ocenjuje da neko želi da izazove nemire koje bi bilo nemoguće kontrolisati i dodaje da su ih u subotu podržali studenti, Sindikat „Sloga“ i Udruženje „Paori Vojvodine“.

– Mislim da je problem ogroman i da zaista svi do petka treba dobro da sagledaju situaciju. Nama su ove godine, samo za obradu maline, troškovi uvećani za 30%. Nama od ove naše zemlje ne treba ništa osim da nas puste da radimo. Poručio bih nekim stranim kompanijama koje su još u martu najavile akontnu cenu maline od 100 dinara da se ne igraju sa nama. Mislim da neko svesno doliva benzin na vatru, ali malinari neće dozvoliti da pojedinci profitiraju na taj način. Mi nećemo odustati od protesta ukoliko nam država ne izađe u susret jer ne možemo svesno da idemo u gubitak, kaže Radović.

POSTAVI ODGOVOR