[rstr_selector]

Vlast slađa od penzije

Grupa lokalnih Roma u Čačku predala je danas 170 potpisa svojih sunarodnika u znak podrške Miroslavu Mitroviću poznatijem kao Gari, da se ovaj, nedavno penzionisani Čačanin, vrati na funkciju romskog koordinatora.

Gari je čačanskom kancelarijom za romska pitanja upravljao poslednjih pet godina, a njegovim odlaskom u penziju, mesto koordinatora mesecima je upražnjeno.

Inače, na teritoriji Čačka živi oko 550 Roma od čega ih je oko 300 punoletno, a o uslovima njihovog življenja u ovom gradu i po okolnim selima, najbolje svedoči podatak da ih je do nedavno bilo 608, a da se njih više od 50 iselilo iz Čačka u potrazi za boljim životom.

Smanjenje broja lokalnih Roma samo je jedan od loših rezultata dugogodišnje politike koja se primenjuje kada su Romi u pitanju. Za sprovođenje Akcionog plana Roma koji je Čačak usvojio i koji bi trebalo da je obavezujuć dokument, zadužen je sadašnji sekretar Skupštine Ljubodrag Petković.

Do kraja 2015. godine završiće se takozvana „Romska dekada“ do kada bi u svim evropskim zemljama, pa i u Srbiji, trebalo da budu rešena pitanja Roma. Stiče se utisak da pitanje uvođenja Roma u redovan društveni život Čačka, skoro da nikoga ne interesuje. Javnost je više puta bila svedok, kako su „namireni“ brojni protesti romske populacije u gradu na Moravi. Naime, vođama „romske bune“ lokalne vlasti učinile bi neki sitan ustupak i „prašina bi se slegla“. Na taj način Romima je u jednom periodu u Čačku bila dozvoljena ulična prodaja oko Zelene pijace, što je inače za sve građane, zakonom koji ne prepoznaje boju kože, zabranjeno.

U međuvremenu dok se vođe namiruju, jedan broj Roma u Čačku još uvek je bez osnovnih uslova za život. Njihov glas čuje se samo onda kada je potrebno dati podršku nekom od romskih lidera, čija su usta uvek puna obećanja. Nakon toga, na njih više niko ne pomišlja, bar ne do sledećih (re)izbora. A problemi čačanskih Roma, tokom godina su još više porasli.

U proteklih pet godina samo četvoro Roma uspelo je da pronađe posao u „Komunalcu“, većina projekata kojima su rešavana životna pitanja ove manjinske populacije, finansirano je sredstvima donatora, najčešće Ujedinjenih nacija.

Iz krugova bliskih gradskoj kasi, do Roma su umesto novca najčešće godinama stizala obećanja o silnim milionima koji će biti opredeljeni za rešavanje pitanja stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja.

Prošle nedelje čačanska lokalna samouprava raspisala je konkurs za angažovanje novog romskog koordinatora, što je i potaklo inicijatore ove podrške Mitroviću. Po nezvaničnim saznanjima mesto romskog koordinatora prema koalicionom sporazumu vladajućih stranaka, trebalo bi da pripadne čačanskim naprednjacima. Međutim, Vesna Vujičić, članice Inicijativnog odbora za vraćanje Garija na mesto romskog poverenika, tvrdi da u Čačku ne postoji bolji poznavalac romskih pitanja od Garija.

{soundcloud}https://soundcloud.com/dzenarika/vesna-vuji-i{/soundcloud}

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *