Voda iz Trnavskog vrela nije za upotrebu do daljnjeg

Voda iz Trnavskog vrela nije za upotrebu do daljnjeg

- Dok se ovo stanje ne reguliše, korisnici moraju koristiti higijenski ispravnu vodu koja je obezbeđena u cisternama kod škole u Trnavi, flaširanu ili vodu sa nekog proverenog izvora, kaže dr Levajac

0

Redovnom kontrolom vode na Trnavskom vrelu u Čačku, koja je izvršena u sredu 7. februara, utvrđena je uvećana zamućenost vode u oba ispitana uzorka, kaže dr Milka Levajac, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, do zamućenja vode došlo je zbog kiše koja je padala prethodnog vikenda.

– Zamućenost ove vode jeste veća od dozvoljene, ali nije toliko velika kao što bi mogla da bude na ovom vodovodnom sistemu. O problemu je obaveštena sanitarna inspekcija, a preko javnih sredstava informisanja obavešteni su i građani. Stanje vode se pomno prati, uradiće se ispiranje vodovodne mreže i ponovna ispitivanja nakon toga. Dok se ovo stanje ne reguliše, korisnici moraju koristiti higijenski ispravnu vodu koja je obezbeđena u cisternama kod škole u Trnavi, flaširanu ili vodu sa nekog proverenog izvora, kaže dr Levajac i dodaje da je do zamućenja vode došlo zbog kiše koja je padala prethodnog vikenda i koja je dovela do zamućenja samog izvorišta.

Voda se kontroliše dva puta mesečno

Dr Milka Levajac navodi da stanovnici Trnave često imaju problem sa zagađenjem vode, zbog čega se kontrola njihovog vodovodnog sistema vrši dva puta mesečno.

– Redovnom analizom smo i ovoga puta utvrdili da je došlo do zamućenja vode. Dešava se ponekad da se voda brzo izbistri, tako da mi nakon laboratorijskih analiza obaveštavamo sanitarnu inspekciju i stanovnike kada voda može ponovo da se koristi, što ćemo učiniti i ovoga puta, kaže naša sagovornica.

Gradska voda ispravna za piće

Dr Levajac dodaje da je voda sa gradskog vodovodnog sistema ispravna.

– Što se tiče našeg gradskog vodovoda, sve je u redu. Takođe, voda za piće je ispravna i na seoskim vodovodima kao što su Moravac, Bačevac u Trbušanima i drugi. Neki manji seoski vodovodi su pod zabranom, ali stanovništvo je obavešteno o tome.

POSTAVI ODGOVOR