[rstr_selector]
Foto: Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović"

Vođenje kroz izložbu Sadka Hadžihasanovića „Don’t play with guns: Zveckanje oružjem“

Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ upriličiće u petak 30. decembra u 19 časova vođenje kroz izložbu Sadka Hadžihasanovića „Don’t play with guns: Zveckanje oružjem“.

Realizovana u saradnji kanadskih ustanova kulture i Galerije savremene umetnosti (Niš), Muzeja rudničko-takovskog kraja (Gornji Milanovac) i Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Čačak – izložba predstavlja drastičan i dramatičan umetnički iskaz o vremenu i kulturi kojima pripadamo.

 

Tematizujući manifestacije istorijskih diskontinuiteta – demonstracija, ideološki i medijski instrumentalizovanog nasilja, rata, ali i  sve prisutnijeg pretvaranja dečijih igara u narativ zveckanja oružjem – Hadžihasanović problematizuje strategije koje savremene tehnologije za proizvodnju i diseminaciju slika duguju tradicionalnim medijima i popularnoj kulturi. Neuramljene slike, intervencije na platnima sa odštampanim scenama pastoralnog žanra i rokajnog stila, potresni su dokumenti sudara kolektivne memorije i ličnog iskustva, popularne  kulture i drastičnih slika sa ulice, Evrope i Balkana.

O ovome, ali i o pitanju koliko tradicionalni likovni mediji u svojim preinakama i preobražajima mogu biti potentni izvor angažmana i konceptualnog promišljanja upotrebe i zloupotrebe slike govoriće Miodrag Danilović, istoričar umetnosti, i autor koji će se uključiti online putem.

 Foto: Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *