Претрага
[rstr_selector]
Фото: Дом културе Ивањица

XXVIII „Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије”

„Веома је значајно да се ти стари инструменти не угасe и не оду у заборав, већ да млађе генерације наследе традиционално свирање.”

Код споменика Мајору Илићу на Јавору, у недељу 25. јуна биће одржан 28. по реду „Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије“. Манифестација сваке године пред Видовдан окупља свираче двојница и старих инструмената из свих крајева Србије, али и Црне Горе, Републике Српске и Босне и Херцеговине, који се такмиче у млађој и старијој  категорији, каже Хаџи Снежана Златић, организатор програма у ивањичком Дому културе. Ове године, умеће свирања на двојницама и старим инструментима показаће око 40 учесника који на овај начин чувају од заборава изворно народно стваралаштво.

– Овај сабор је такмичарског карактера. Такмиче се свирачи на двојницама и свирачи на старим инструментима. Такмиче се млађа и старија категорија и на двојницама и на старим инструментима и награде су пехари за 2. и 3. место у млађој и старијој категорији и поклон од ивањичких хотела, продужени викенд за победнике на двојницама и на старим инструментима. То је традиционална манифестација која окупља велики број учесника, не само из Србије, већ и из Црне Горе, Републике Српске и Босне и Херцеговине. Они сваке године долазе недељу пред Видовдан на Јавор да покажу умеће у свирању на старим инструментима. Веома је значајно да се ти стари инструменти не угасe и не оду у заборав, већ да млађе генерације наследе традиционално свирање. Долазе нам и деца из школе фруле из Бруса, као и свирачи на двојницама из Црне Горе, из Фоче и наши из западне Србије. У ревијалном делу ће наступити КУД „Моравица” које ће отворити такмичење. Долазак учесника је од 10 до 11.30, а почетак такмичења у 12 сати.

Сабор је до сада изнедрио неколико „мајстора двојница”, с обзиром на то да такмичар који три пута за редом освоји прво место стиче ово звање, објашњава саговорница.

– Ко постане мајстор двојница он се не може такмичити наредних година, али може наступити у ревијалном делу програма. Трочлани жири чине професор етномузикологије Дејан Чекановић, музички продуцент Добрица Аџић и професор музичке културе Анита Пешић Ивковић. Они ће оцењивати такмичаре. Позивамо све љубитеље традиционалних старих инструмената да дођу у недељу на Јавор код Кушића и да уживају у свирци на старим инструментима.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести