Za bogatiju turističku ponudu na Uvcu

Za bogatiju turističku ponudu na Uvcu

Rezervat prirode „Uvac“ ne oskudeva u prirodnim lepotama i potencijalnima za razvoj turizma, ali je turističkih kapaciteta nedovoljno zbog čega je pokrenuta inicijativa za izgradnju vizitorskog centra na Rastokama

0

Sve veći broj poseta prirodnom rezervatu Uvac i staništu beloglavog supa, skrenuo je pažnju nadležnima da bi i turističku ponudu ovog mesta trebalo proširiti. Na Kokinom brodu već postoji vizitorski centar, ali ga Uvačko jezero nema zbog čega Dimitrije Paunović, načelnik Zlatiborskog okruga, primećuje da se radi o ozbiljnom nedostatku koji bi opština Nova Varoš i okrug trebalo da isprave.

– Nedostaje nam na Uvcu jedan ozbiljan objekat u kojem bi turisti mogli da se upoznaju sa svim detaljima sa kojima se ne mogu upoznati tokom tročasovnog ili četvoročasovnog izleta koliko traje prosečan obilazak jezera i okoline. Moramo ljude da upoznamo sa svim znamenitostima koje ovo prirodno blago ima, a budući vizitorski centar u Rezervatu prirode „Uvac“ ne bi imao samo turistički i ugostiteljski karakter. U njemu bi trebalo da bude i edukativnih sadržaja i on bi u tom smislu bio veoma interesantan i za organizovanje đačkih ekskurzija, kaže Paunović.

Sve veći broj turista

Načelnik Zlatiborskog okruga, inače nekadašnji predsednik opštine Nova Varoš, podseća da je ova opština, koja sa opštinom Sjenica deli ingerenciju nad „Uvcem“, 2012. godine imala samo 2.500 noćenja godišnje.

– U poslednje dve godine, 2015. i 2016, broj noćenja je prešao 50.000 godišnje što je u odnosu na prethodni broj veoma dobar rezultat. Pri tom, mislim da će ove godine broj biti i značajno veći. Zato moramo da učinimo sve da proširimo i poboljšamo turističke kapacitete jer je evidentno da prirodnih potencijala ima. Očekujem od svih nadležnih institucija, lokalnih i državnih, da nas podrže u inicijativi za izgradnju vizitorskog centra na Rastokama na obali Uvca, rekao je Paunović.

 

POSTAVI ODGOVOR