[rstr_selector]

Za nosioce srpskog turizma sezona protiče u znaku jubileja

Leto u nama najbližim turističkim centrima, Vrnjačkoj Banji i Zlatiboru, protećiće u znaku proslave jubileja. Vrnjačka Banja ove godine slavi 145, a Zlatibor 120 godina bavljenja turizmom.

U Vrnjačkoj Banji u toku je Karneval, zahvaljujući kome se pored redovnoh gostiju očekuje da će biti ostvareno milion noćenja u ovoj godini.

Godine 1868, 14. jula, u Vrnjcima je osnovano „Društvo za kiselo-vruće vode“, zbog čega se danas obeležava jubilej organizovanog banjskog lečenja i srpskog turizma uopšte.

Prve zvanične analize lekovite vode u Vrnjačkoj Banji urađene su 1835. po nalogu Miloša Obrenovića.

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka Vrnjačka Banja je zlatnim slovima zabeležila posećenost i stekla epitet turističke prestonice Srbije. Pre 28 godina u banji je boravilo skoro 190.000 gostiju, a ostvareno je
1. 650.000 noćenja. Taj rekord do danas nije oboren.

Na Zlatiboru koji važi za najposećeniju domaću destinaciju, ovaj jubilej obeležiće se trodnevnom manifestacijom koja će se održati u avgustu. Kao početak razvoja turizma na ovoj planini uzima se dan kada je u potrazi za odmorom kralj Aleksandar Obrenović posetio Zlatibor, kaže Jelica Tošić iz Turističke organizacije Zlatibor.

– Zlatibor ove godine slavi 120 godina organizovanog turizma na našoj planini, a kao početak razvoja uzima se 1893. godina kada je Zlatibor posetio kralj Aleksandar Obrenović, a kome je tada u čast podignuta i jedna česma pored samog jezera.

Upravo na tom mestu, tokom jula i avgusta posetioci će moći da čuju zanimljive stare priče kako je to bilo kada je dolazio kralj, kakav je on to ručak pojeo na Zlatiboru, ali i još mnogo toga ispričaće zlatiborski etnolozi ovog leta. Ponedeljkom će se na Kraljevom trgu učiti srpsko kolo.

Već narednog vikenda očekuje nas predtakmičemnje za Sabor trubača, brojne izložbe koncerti i mnogo drugih zabavnih i kulturnih sadržaja. Centralna svečanost posvećena jubileju održaće se 20. avgusta i biće u potpunosti prilagođena prvoj poseti kralja našem turističkom centru – izjavila je Jelica Tošić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *