[rstr_selector]

Za sada nema opasnosti od izlivanja Morave i Čemernice

Talas obilnih padavina koji je zahvatio Čačak i okolinu izazvao je najveće probleme u mesnim zajednicama Trbušani, Prijevor, Katrga i Loznica, dok su u gradskoj zoni poplavljeni podrumi pojedinih domaćinstava u mesnim zajednicama Park i Alvadžinica. Ekipe Gradskog štaba za vanredne situacije su na terenu i preduzimaju sve mere kako bi što pre sanirali načinjene štete, kaže Bratislav Zečević, načelnik Štaba.

– Pored tih, bilo je problema i u drugim mesnim zajednicama, tačnije bilo ih je na skoro čitavoj teritoriji grada. U Mesnoj zajednici Park, u Prvomajskoj ulici, kao i na Alvadžinici, u Ulici Čačanski partizanski odred bilo je domaćinstava gde su poplavljeni podrumi, tako da smo tu vršili crpljenje vode iz prostorija. Preduzimamo preventivne mere, radimo kanale pored puteva kao i pojedine reke, odnosno vode drugog reda. I dalje ćemo biti u pripravnosti i dejstvovati 24 sata.

Morava poplavila pomoćne terene Borčeve hale

Zečević kaže da je najveći vodostaj Morave bio oko ponoći kada je poplavljen deo pomoćnih terena Borčeve hale, međutim, voda se danas povukla.

– Sinoć u to vreme je bio najveći vodostaj Morave, tada smo i postavili zaštitne panele. Poplavljen je deo pomoćnih terena negde u visini od oko 30 do 40 centimetara. Voda se sada povukla, tako da će pomoćni tereni biti vidljivi tokom današnjeg dana, kaže Zečević.

 

 

Čemernica u opadanju

Vodostaj Čemernice je tokom jučerašnjeg dana bio povećan, međutim, prema rečima Zvonka Božovića, zamenika predsednika Saveta mesne zajednice Konjevići, danas je stanje na reci stabilizovano. Božović kaže da, ukoliko opet dođe do obilnih padavina, postoji mogućnost da se reka izlije kod starog bunkera u Preljini.

– Juče je bio malo veći vodostaj reke, ali danas oko 12.00 sati se povukla u svoje tokove, tako da se nadamo da više neće biti nikakvih problema. Civilna zaštita kontroliše ceo tok vodostaja Čemernice na svakih sat vremena. Jedino što se plašimo jeste da ne dođe do izlivanja reke kod starog bunkera u Preljini, kod starog mosta. Na tom bedemu trenutno nije stavljena zaštita, ali Civilna zaštita bi brzo reagovala kada bi došlo do izlivanja. Što se tiče Konjevića, tu je bedem obezbeđen, urađeno je sve kako treba, tako da tu neće biti problema.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *