Претрага
[rstr_selector]

Za sedam dana u užičkom kraju 37 požara

Na teritoriji koju pokriva Odeljenje za vanredne situacije Užice, u periodu od 13. do 19. februara evidentirano je 37 požara na otvorenom prostoru u kojima su dve osobe smrtno stradale.  Požari su nastali usled nekontrolisanog paljenja otpadnog materijala i korova, pa iz Odeljenja za vanredne situacije i Policijske uprave u Užicu podsećaju građane da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, kao i da su predviđene novčane kazne za nepoštovanje ove odredbe.

U saopštenju Odeljenja za vanredne situacije u Užicu navodi se da je strogo zabranjeno spaljivati otpadni materijal i biljne ostatke na otvorenom prostoru, ložiti vatru u blizini šumskih površina, većih površina suvih travnjaka i lako zapaljivog materijala, bacati neugašene opuške cigareta na slobodan prostor gde ima lako zapaljivog materijala, a posebno iz vozila na otvoren prostor, bacati lako zapaljiv materijal pored saobraćajnica, puteva i na otvoren prostor.

U cilju sprečavanja nastanka požara neophodno je uredno čistiti i uklanjati suve grane i suvo rastinje ispod električnih vodova, čistiti i uklanjati suvu travu i korov pored pružnih koloseka i pored saobraćajnica.

Protiv osoba koje izazovu požar, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije i Policijske uprave u Užicu podnosiće krivične i prekršajne prijave, shodno odredbama Krivičnog zakonika Republike Srbije i Zakona o zaštiti od požara.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести