[rstr_selector]
Image by Alexey Marcov from Pixabay

Za vikend malo prijatnije vreme

Vremenska prognoza

U Srbiji će prvog dana vikenda vreme biti promenljivo oblačno, malo svežije, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, a najviša dnevna temperatura biće od 29 do 33 stepena.
Na području Čačka će u toku pre podneva biti pretežno sunčano, a kasnije tokom dana se očekuje naoblačenje koje može doneti kišu i pljuskove. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, a najviša dnevna temperatura biće do 30 stepeni.
U nedelju će u Srbiji biti promenljivo oblačno, toplo, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom. Temperaturae će biti od 21 do 32 stepena. U Čačku se sutra očekuje malo do umereno oblačno vreme sa najvišom dnevnom temperaturom do 31 stepen.

Elektrosnabdevanje

U Moravičkom okrugu je sinoć bilo kiše i jačeg vetra, ponegde i grmljavine, ali na elektro mreži u Čačku nema većih kvarova. U  Mrčajevcima i Mršincima pojedina domaćinstva nemaju po jednu fazu, a radovi na popravci obavljaće se u toku prepodneva.
Na području Gornjeg Milanovca, zbog kvara na dalekovodu od sinoć su bez struje potrošači u šilopajskom kraju, problema ima i u delu Koštunića gde pojedina domaćinstva nemaju po jednu fazu, a zbog planiranih radova na elektromreži od 8.00 do 12.00 sati bez struje će biti Nevade, Svračkovci, deo Velereči i sva sela od Gornjeg Milanovca do Lipovca i Gornje Crnuće. Od 9.00 do 13.00 časova planirano je isključenje u Ulici Vojvode Milana od semafora kod bolnice do auto centra Srdanović.

Bioprognoza

Danas se očekuju relativno nepovolјne bimeteorološke prilike za većinu hronično obolelih. Poseban oprez se savetuje astmatičarima i srčanim bolesnicima. Kod meteoropata su mogući reumatski bolovi i neraspoloženje. Izvestan oprez se preporučuje u saobraćaju.

Hitna pomoć

Iako je juče bilo veoma toplo, lekari u čačanskoj Hitnoj pomoći, na sreću, nisu imali povećan broj intervencija. U ordinaciji su pregledali 25 pacijenata a na teren su izlazili 37 puta. U Gornjem Milanovcu hitna pomoć je u protekla 24 sata intervenisala osam puta na terenu, a u ordinaciji je evidentirano 19 pregleda.

Stanje na putevima

Saobraćaj je umerenog intenziteta i odvija se po uglavnom suvim kolovozima a nešto prijatnije temperature odgovaraće vozačima naročito ukoliko planiraju duže putovanje. Više strpljenja i opreznija vožnja potrebna je na edonicama na kojima je zbog radova izmenjen režim saobraćaja.
Zbog održavanja petog Mionica relija danas do 20 časova biće obustavljen saobraćaj na deonicama Valjevo – Brežđe i Brežđe – Srasla Bukva zbog. Saobraćaj će u toku trajanja auto relija regulisati saobraćajna policija.
Usporena vožnja očekuje vozače na deonici Rudnik – Topola, gde se izvode se radovi na sanaciji kolovoza, a slično je i na prevoju Rudnik na deonici Ugrinovci – Bućin Grob, gde su u toku radovi na sanaciji klizišta, kao i na delu državnog puta Brzeće – Kopaonik gde se od 7 do 16 časova, saobraćaj odvija naizmeničnim propuštanjem vozila. U toku su radovi na rehabilitaciji vijadukta na magistralnom putu Sušica – Zlatibor. Kod tunela Palisad, jedna traka je zatvorena, a saobraćaj se odvija dvosmerno dvema slobodnim saobraćajnim trakama.
Prema podacima Uprave granične policije na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja od 30 minuta, ali na prelazima Gradina, Gostun, Preševo i Horgoš ona povremeno mogu biti i nešto duža. Teretna vozila na graničnom prelazu Horgoš, na izlazu ziz Srbije čekaju 90 minuta, na ostalim graničnim prelazima nema dužeg zadržavanja za sve kategorije vozila.

 

 

 

 

 

Поделите вести