Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Zaboravljeno vajarsko delo još uvek čeka novi pijedestal

Spomenik streljanim borcima i pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta, u vidu dve poluležeće statue ranjenih muškaraca koje su 1961. godine uklonjene sa Gradskog trga u Čačku, danas stoji daleko od očiju javnosti. Statue su odložene na prostor nekadašnjeg preduzeća ,,Cer“ i čekaju da dobiju neki novi pijedestal.

Čeka se saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture
Foto: Dženarika Info

Već dugo postoji inicijativa čačanskih poslenika kulture, direktorke Narodnog muzeja Delfine Rajić i direktorke Međuopštinskog istorijskog arhiva Lele Pavlović, da se ovo vajarsko delo postavi na Spomen-park kao obeležje jednog prošlog vremena. Nadležnima je predočena, a sada se čeka mišljenje i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

 

Foto: Dženarika Info

Tvorac spomenika je Gradimir Aleksić, akademski vajar iz Beograda, a svečano otkrivanje spomenika na kosturnici održano je na Dan Republike, 29. novembra 1955. godine, kaže Delfina Rajić.

Foto: Dženarika Info

– Centralnu poziciju na velikom manifestacionom trgu u Čačku posle 1945. godine imala je spomen kosturnica. Gradimir Aleksić, vajar iz Beograda, ponudio je Čačku dve mogućnosti za izradu obeležja kosturnice i u obe varijante na podijumu su dve nage poluležeće muške figure, naglašene muskulature, sa bolnim grčevima koji im izobličuju lice. Svečano otkrivanje ovog spomenika održano je na Dan republike, 1955. godine, a prisutni su tom prilikom bili rodbina poginulih i visoki partijski rukovodioci tog vremena.

 

 

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Вести | Одабране вести

Сајам вина на Градској плажи у Чачку

12.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Конкурс Културног центра Чачак за излагање у 2025. години

10.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Међународни Врњачки карневал до 14. јула у Врњачкој бањи

08.07.2024