Претрага
[rstr_selector]

Zahvaljujući toplom vremenu, cisterne stižu u svaki deo Užica

Situacija sa vodosnabdevanjem u Užicu je i dalje nepromenjena. Skoro mesec dana ceo grad na Đetinji se snabdeva vodom iz cisterni koje su raspoređene po ulicama. U ovom trenutku srećna okolnost je što vremenske prilike idu na ruku na Užičanima, pa nema snega i leda, koji bi otežavali da cisterne dođu u svaki deo grada.

 

U međuvremenu, oformljen je tim stručnjaka koji se bavi načinom na koji će biti obavljena sanacija akumulacije Vrutci, sa koje su se Užičani godinama snabdevali vodom.

Užičanin Nikola Janković, jedan od organizatora nedavnih protesta kaže da građanima još uvek nisu predočene toksikološke analize vode, koje su rađene u Nemačkoj, a trebalo je da stignu 19. januara.

– Tu nemam nikakvih novina, čekaju se rezultati nekih novih dodatnih analiza koje su rađene u Nemačkoj to je trebalo več da stigne, ali se to do danas nije dogodilo. Međutim od tih analiza se ne očekuje ništa spektakularno, dakle mi znamo da pijemo, u najkraćem, vodu koja nije nizašta, to je najpošteniji odgovor. Uzorci koji su poslati u Nemačku odnoase se na toksikološke analize, tu se ništa specijalno neće otkriti, nema nekog velikog nestrpljenja u smislu iščekivannja tih analiza. Sve je sada usmereno na način na koji će Vrujci biti sanirani. Moramo na kraju znati koji vremnski okvir je za sanaciju potreban, da li je to šest meseci godinu dana ili dve. To je jedan dugotrajan proces, ali ono što je jasno, neko je Užičanima napravio veliku štetu od nekoliko desetina miliona evra. Ostali smo bez najvažnijeg resursa od kog ceo grad počiva. Očigledno je da akumulaciju Vrujci očekuje dugoročna sanacija da će sve to potrajati. U međuvremenu, na a površinu će isplivati, ko je oddgovoran za nemar i loš odnos prema osnovnim stvarima, a najvažnija za život je upravo voda i vazduh. Mi imamo strašnih problema sa aerozagađenjem, prosto deca su nam više na terapijama u bolnicma i na inhalacijama nego što idu u vrtiće i škole tokom zime. Mi apelujemo da prosto vlast koja god da je, da konačno krene u rešavanje tih problema koji su suštinski važni za opstanak grada – rekao je Nikola Janković.

Užurbano odmiču radovi na izgradnji privremenog vodosistema sa Sušičkog vrela i postoje velike verovatnoće da Užice za 10 do 15 dana dobije vodu.

-Nema razloga da ne bude završen do 25. januara. Radi se 1.500 metara cevi koje će se postaviti i posle toga će uslediti analize predpostavljam dok se pokažu analize da je ta voda uredu da će biti puštena ako se do 25. završe radovi smatra se da će za analize trebati još desetak dana i da ćemo onda imati ispravnu vodu. To je veoma važno jer će se konačno stabilizovati situacija u gradu, a posle svega ostaje dugoročni problem da li će generacije koje dolaze iza nas ostati bez našeg najvećeg resursa – vode. To pitanje je iznad svih pitanja u ovom trenutku – zaključuje Janković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *