[rstr_selector]

Zajednička odbrana od elementarnih nepogoda

U Kraljevu je prošle sedmice potpisan protokol o saradnji gradova i opština u slivu Zapadne Morave sa ciljem kvalitetnijeg pristupa smanjenju i upravljanju rizicima. Kako kaže pomoćnik gradonačelnika Čačka, Milan Bojović, saradnja će potpisnicima omogućiti i efikasan oporavak posle elementarnih nepogoda.

– Poplave kojima je 2014. i 2016. godine bio pogođen Čačak, ali i druge lokalne samouprave koje su sada potpisnice ovog sporazuma, uticale su da se okupimo i da sporazumom obuhvatimo i poplave, ali i druge nesreće i nepredviđene okolnosti. Ovom odlukom su definisani pojedini specifični ciljevi saradnje koji se odnose na razvoj jedinica civilne zaštite i prikupljanje, obradu i razmenu podataka između gradova i opština sa jedne strane i republičkih ustanova sa druge strane. Konkretno, ti podaci se odnose na pretnje i rizike, na izloženost rizicima, osetljivost na rizike, kapacitete za odgovor i brz oporavak, zajedničko planiranje i sprovođenje infrastrukturnih mera kao posebno značajan segment u ovoj oblasti. Zatim, kad govorimo o podacima, tu mislim i na izradu različitih studija i analiza, pre svega za problem poplava u slivu Zapadne Morave. Bavićemo se i ocenjivanjem seizmičkog hazarda, a međusobna komunikacija i razmena iskustava i znanja takođe je od velike koristi, kaže Bojović.

Uključiti i nevladin sektor

Pomoćnik gradonačelnika za mesnu samoupravu i infrastrukturu napominje da ovaj sporazum, osim institucionalne saradnje između gradova i opština potpisnika sporazuma, podrazumeva i saradnju između javnih preduzeća i ustanova, ali i organizacija civilnog, odnosno nevladinog sektora. Podsećamo, potpisnici sporazuma su Kraljevo, Čačak, Kruševac, Trstenik, Raška, Knić, Vrnjačka Banja, Novi Pazar, Tutin i Gornji Milanovac.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *