Претрага
[rstr_selector]

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada se mora poštovati

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, ili Odlukom o tekućem i investicionom održavanju, propisano je da svaki stanar mora ispunjavati obaveze koje su tim aktima regulisane. U praksi često dolazi do nepoštovanja donetih odredaba i zbog toga se javljaju razni problemi, navodi Brankica Jelić, direktorka gradske stambene agencije.

Kako postupiti u slučaju kada vlasnik stana odbija da izvrši plaćanje na račun stambene zajednice Fondu za tekuće investiciono održavanje?

Upravnik je dužan da se stara o primeni propisa

-Svaki stanar dužan je da ispunjava obaveze koje su regulisane Odlukom o tekućem ili investicionom održavanju. Ako taj dokument ne postoji, postoji Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, čije se odredbe moraju poštovati. Naime, upravnik u jednoj stambenoj zajednici, bilo da je reč o upravniku koji je izabran od strane samih stanara zgrade ili o profesionalnom upravniku imenovanom od strane Privredne komore, predstavlja lice koje je zakonski zastupnik stambene zajednice i koji je dužan da se stara o tome da se primenjuju sve odredbe koje su donete pomenutim odlukama ili zakonom. Ako neki od vlasnika stanova određene zgrade izbegava da ispunjava svoje obaveze, zastupnik je u obavezi da određeno lice utuži. Ukoliko do problema dođe, recimo u periodu kada je upravnik zgrade u procesu ostavke na datu funkciju a stambena zajednica je u tom trenutku bez upravnika, postoje neke druge mogućnosti. Jedna se odnosi na to da je lice koje je podnelo ostavku na mesto upravnika dužno da u narednih 30 dana i dalje ispunjava svoje obaveze. Nezavisno od toga, takođe postoji i mogućnost da svaki od stanara može podneti prijavu inspekcijskim organima komunalne ili građevinske inspekcije, ili pak može da pred nadležnim sudom pokrene postupak za naplatu određenih potraživanja od lica koje ne ispunjava svoje obaveze, objasnila je Brankica Jelić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *