Претрага
[rstr_selector]

Zalomilo se na građanima

Većina čačanskih odbornika glasalo je za povećanje cena vode i komunalnih usluga.

Ova poskupljenja će u velikoj meri isprazniti ionako plitke džepove Čačana, jer su cene vode i komunalnih usluga za domaćinstva povećane za po rekordnih 39 odsto. Tako će kubni metar vode umesto dosadašnjih 42,20 dinara, koštati 54,43 dinara, što će na mesečnim računima za četvoročlanu porodicu iznositi oko hiljadu dinara.

Prema podacima čačanskog “Vodovoda” dug korisnika za vodu iznosi oko 402 miliona dinara, od čega građani duguju 257 miliona, a privreda 145 miliona dinara.

Od februara usluga iznošenja smeća za građane iznosi 3,84 dinara po kvadratu, umesto 2,76 dinara koliko su Čačani plaćali do sada. Za pravna lica cena komunalnih usluga je 9,89 dinara po kvadratnom metru. Rukovodstvo “Komunalca” i gradski čelnici obrazložili su ovo poskupljenje troškovima transporta i odlaganja otpada iz Čačka na regionalnu deponiju “Duboko” kod Užica.

Nove cene su izazvale dužu raspravu odbornika. Iako je većina bila saglasna da je moralo doći do poskupljenja, veliki broj odobrnika izneo je mišljenje da su ova poskupljenja previsoka i da će još više povećati dugovanja i smanjiti naplatu. Odbornica Mirjana Milenković iz Demokratske stranke navela je da su gubici na vodovodnoj mreži oko 40 odsto i upitala rukovodstvo preduzeća zašto ne ponude neko drugo rešenje problema, “a ne da građani snose odgovornost”.

Aleksandar Maksimović iz Srpske napredne stranke postavio je pitanje ugovora koji je Čačak potpisao sa JP “Duboko” i upitao da li je cena odvoženja otpada za Čačane ipak visoka.

Sa druge strane, Miladin Ristanović, član Gradskog veća obrazlažući ovo, najavio je i nova poskupljenja, kada je komunalna usluga u pitanju.

Još jedan udarac na budžet građana je današnje poskupljene gasa za oko 9 odsto, što će usloviti da većina srpskih toplana poveća cenu svojih usluga.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести