Zamena ličnih isprava još traje, rok dva puta produžavan

Zamena ličnih isprava još traje, rok dva puta produžavan

Policijska uprava u Čačku je, od početka primene novog Zakona o opštem upravnom postupku, primila više od 25.000 zahteva za lične karte i pasoše i uručila više od 16.000 ovih dokumenata

0

Iako je rok za zamenu starih ličnih karata istekao krajem prošle godine, na šalterima Policijske uprave u Čačku i dalje su velike gužve. Marija Plazinić, stručni saradnik na poslovima ličnih karata i putnih isprava, to objašnjava povećanim obimom posla i u drugim segmentima rada Odseka za upravne poslove.

– Činjenica je da se na našim šalterima povremeno stvaraju veće gužve, a razlog je svakako zamena ličnih karata na starom obrascu koje su važile do 31. decembra prošle godine. Moram da napomenem da je zamena ličnih karata sa starog na novi obrazac počela 14. aprila 2008. godine i da je produžena u junu 2011. Međutim, osim ovih na našim šalterima obavljali su se i drugi poslovi. Na primer, rok za predaju ili preregistraciju trofejnog oružja istekao je 5. marta ove godine, a trajao je od 5. marta prošle. Sigurno je da je i to bio dodatni razlog gužvi, kaže Plazinić.

Na šalteru i na terenu

Marija Plazinić napominje da je Policijska uprava u Čačku na poslovima izdavanja novih dokumenata u protekla tri meseca radila u dve smene svakim radnim danom, ali i vikendom.

– Od početka primene novog Zakona o opštem upravnom postupku primili smo više od 25.000 zahteva za lične karte i pasoše i uručili više od 16.000 ovih dokumenata. Tome moram da dodam i podatak da smo uputili više od 12.000 zahteva za pribavljanje podataka iz službenih evidencija drugih državnih organa. Pri tome, mi smo i tokom prva dva meseca 2017. godine imali 345 izlazaka na teren kako bismo primili zahteve za zamenu ličnih karata od starih i bolesnih sugrađana koji zbog svog zdravstvenog stanja nisu bili u mogućnosti da dođu u Policijsku upravu. Mi ćemo nastaviti da radimo i vikendom i smatram da sa takvom organizacijom posla sve zahteve možemo da primimo, rekla je stručna saradnica na poslovima ličnih karata i putnih isprava Policijske uprave u Čačku.

Rok za zamenu vozačkih dozvola ističe 10. juna ove godine, a Marija Plazinić ističe da trenutno nema redova i gužvi za izdavanje nove, elektronske dozvole. Ona dodaje i da ne očekuje gužve za zamenu pasoša uoči sezone godišnjih odmora.

POSTAVI ODGOVOR