Претрага
[rstr_selector]

Zaštićeno područje Ovčarsko-kablarske klisure dobija nove granice

Zavod za zaštitu prirode Srbije radi reviziju studije po kojoj će zaštićeno područje Ovčarsko-kablarske klisure biti prošireno. Prema Rečima Gorana Nikolića iz Turističke organizacije Čačka, studija je rezultat dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada koji je sprovodio upravljač zaštićenog područja, a trebalo bi da bude gotova krajem godine.

-U Programu zavoda za zaštitu prirode Srbije već dve godine se nalazi revizija studije zaštite Ovčarsko-kablarske klisure sa idejom revizije postojećeg režima zaštite i eventualnog proširenja granica zaštićenog područja, a sve na osnovu naučno istraživačkog rada u prethodnih 15 godina koje je sprovodio upravljač zaštićenog područja. Prošle su dve godine od terenskog rada i istraživanja, a stručnjaci Zavoda trenutno rade na izradi, odnosno pisanju teksta te nove studije. Nakon izrade studije pred Vladu Republike Srbije će izaći predlog budućih granica zaštićenog područja Ovčarsko-kablarske klisure, a po zakonu Vlada uredbom proglašava zaštićeno područje, odnosno vrši eventualne izmene granica, kaže Nikolić.

Površina zaštićenog područja povećava se za 50 odsto u odnosu na postojeću

Goran Nikolić navodi da će zaštićeno područje ući u teritoriju sela Rošci, Vrnčani, Vidova i donekle Dučalovići, sa ciljem da se sačuvaju neka vrlo značajna staništa.

-Ono o čemu se sada razmišlja to su rezultati minulog rada i neke uočene slabosti u prethodno postavljenim granicama zaštićenog područja. Prerano je govoriti o tome kolika će biti teritorija budućeg zaštićenog područja, ali sa sigurnošću se zna se da će biti nekih izmena i da će zaštićeno područje ući u teritoriju sela Rošci, Vrnčani, Vidova i donekle Dučalovići. To će pre svega biti neke lokacije koje su zanimljive i na kojima se nalaze strogo zaštićene vrste ptica ili biljaka, kao i da se pooštri ta zaštita kako bi se sačuvala ta neka vrlo značajna staništa, navodi naš sagovornik.

Prema rečima Nikolića prisutna su dva režima zaštite, prvi stepen je na 1.750 hektara, a drugi na 550 hektara.

-U ovom trenutku zaštićeno područje obuhvata 2.250 hektara i prisutna su dva režima zaštite, prvi stepen zaštite je na 1.750 hektara, a drugi je na 550 hektara. Neka preliminarna očekivanja su da će površina zaštićenog područja biti povećana za 50 odsto u odnosu na postojeću, ali da će većina tih površina biti u trećem stepenu zaštite, a razmišlja se čak i o uvođenju prvog stepena zaštite na nekim posebno značajnim lokalitetima u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. To jesu male površine ali potrebno je da se uvede i taj najstroži režim zaštite kako bi sačuvali ono što nam je najdragocenije. Razmišlja se o dve lokacije, a to su stanište kablarskog zvonca i najuži deo Banjskog potoka, kaže Nikolić.

Goran Nikolić dodaje da je administrativni put do konačne verzije dalek jer ta studija posle zavoda prolazi kroz mišljenja svih ministarstava, a mi očekujemo da studija bude gotova do kraja godine.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести