Završni program jubilarnog Memorijala Nadežde Petrović

Završni program jubilarnog Memorijala Nadežde Petrović

„Insistiranjem na visokom kvalitetu i doslednim poštovanjem umetničkih i političkih koncepcija Nadežde Petrović manifestacija je izborila svoje mesto na mapi važnih likovnih i vizuelnih događanja u regionu”

0
Foto: Umetnička galerija Nadežda Petrović

Završni program 30. Memorijala Nadežde Petrović, koji traje do 10. novembra, biće održan sutra sa početkom u 13 časova u Velikoj sali Doma kulture, kada će biti predstavljen katalog jubilarnog 30. Memorijala i dodeljena nagrada za najbolji rad.

Tom prilikom, biće potpisan i sporazum o saradnji između čačanske Umetničke galerije „Nadežda Petrović” i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke. Nakon toga, uslediće stručno vođenje kroz izložbu od strane Sarite Vujković, selektora 30. Memorijala.

„Memorijal Nadežde Petrović je osnovan 1960. godine sa ciljem podsećanja na veliko umetničko i patriotsko delo Nadežde Petrović i negovanja duha i tradicije Prve jugoslovenske umetničke izložbe iz 1904. godine čiji je inspirator bila upravo Nadežda. Insistiranjem na visokom kvalitetu i doslednim poštovanjem umetničkih i političkih koncepcija Nadežde Petrović manifestacija je izborila svoje mesto na mapi važnih likovnih i vizuelnih događanja u regionu. Nadeždino uverenje da je umetničko delo izraz slobodne interpretacije duhovnog sadržaja, uticalo je da se na Memorijalu predstavlja nova umetnička praksa, tj. aktuelnosti u okviru savremene likovne scene nastale između dva Memorijala.”

POSTAVI ODGOVOR