[rstr_selector]
Foto Dženarika Info

Zbog mogućih odrona neophodan oprez u vožnji kroz klisure

Elektrosnabdevanje

Na području Moravičkog okruga jutros su svi dalekovodi pod naponom. Manjih kvarova ima na niskonaponskim mrežama na seoskom području gde pojedina domaćinstva nemaju po jednu fazu, a u Dragačevu je bez struje zaseok Milekići u Viči. Svi kvarovi će biti sanirani u toku prepodneva.

Bioprognoza

Kod većine hroničnih bolesnika danas su moguće tegobe usled očekivane biometeorološke situacije. Osobama sa srčanim problemima i astmatičarima se posebno preporučuje da primene savete lekara. Glavobolјa i reumatski bolovi su moguće meteoropatske reakcije. Savetuje se adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim temperaturama kao i dodatna opreznost svim učesnicima u saobraćaju.

Stanje na putevima

Povremeni pljuskovi će i danas uslovljavati mestimično mokre kolovoze, a kako su pljuskovi često praćeni i jakim vetrom, uslovi za vožnju se vrlo brzo menjaju. Kolotrazi i sva oštećenja i udubljenja na putu predstavljaju opasnost tokom vožnje jer se slabije primećuju, a na putevima kroz šumska područja vozači mogu nailaziti na polomljeno granje. Na putevima koji prolaze kroz useke učestali su odroni, a najviše ih ima pored Ibra između Kraljeva i Raške, pored Zapadne Morave u Ovčarsko – kablarskoj klisuri, na putevima pored Drine i Lima, kao i na Dunavskoj magistrali između Golupca i Donjeg Milanovca.

Produžena je izmena režima saobraćaja na deonici od Čačka ka Požegi u zoni petlje Pakovraće, koja predviđa zatvaranje kraka 1 kružne raskrsnice i preusmeravanje saobraćaja na postojeću privremenu devijaciju zbog radova na izgradnji deonice auto-puta Miloš Veliki, Pakovraće – Požega. Zbog položaja devijacije, potrebno je da vozila koja se kreću iz Čačaka ka Požegi naprave krug u kružnoj raskrsnici kako bi se uključila na auto-put.

Zbog izgradnje nadvožnjaka na deonici auto-puta Pojate – Preljina, usporeno se prolazi deonicom Mrčajevci – Kraljevo, a naizmenično propuštanje vozila na snazi je na mostu preko Bresničkog potoka na putu između Knića i Mrčajevaca. U toku je izgradnja obilaznice oko Novog Pazara, radovi su obezbeđeni odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i opremom, a aktuelna je obustava saobraćaja zbog radova u punom profilu regionalnog puta između Pazarišta i Tutina zbog čega se saobraćaj odvija obilaznim putevima.

Intenzitet saobraćaja je i dalje pojačan na graničnim prelazima, ali su kolone vozila u odnosu na dane vikenda kraće, a prolazak vozila nešto brži. Na našim putničkim terminalima zadržavanja su sada i na onim najfrekventnijim prelazima sa Mađarskom, Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom, između 30 i 60 minuta, dok se na teretnim formiraju duže kolone pa su zadržavanja duža.

Policijska uprava

Prema podacima iz Policijske uprave, u Gornjem Milanovcu, Guči i Lučanima proteklog vikenda nije bilo saobraćajnih nezgoda. U Čačku su se dogodile tri u kojima je jedno lice izgubilo život, a u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u Ivanjici, pored pričinjene materijalne štete nije bilo povređenih putnika. Radarske kontrole će danas od 14.00 do 22.00 časa biti na gradskim saobraćajnicama u Čačku, a od 22.00 časa do 06.00 sati sutra ujutru biće na putu između Mrčajevaca i Konjevića.

Поделите вести