Zbog povećanog vodostaja Rzava uvedene restrikcije u vodosnabdevanju

Zbog povećanog vodostaja Rzava uvedene restrikcije u vodosnabdevanju

Zbog otežane distribucije vode do fabrike za preradu trenutno je u funkciji samo jedna pumpa pa je zbog toga uvedena restrikcija svim korisnicima. U problemu su Požega i Lučani jer oni nemaju svoju sopstvenu proizvodnju

0

Zbog porasta vodostaja Rzava i nanosa granja i lišća u rejonu vodozahvata Ševelj, otežana je distribucija vode do fabrike, zbog čega je Javno preduzeće „Rzav” bilo primorano da uvede određene restrikcije, kaže Zoran Barać, direktor ovog preduzeća.

Sistem se mora sačuvati da se magistralni cevovod ne bi ispraznio

–  Rzav je noćas na ovom profilu gde mi zahvatamo privremenu vodu na pregradi Ševelj porastao, imamo proticaj od 20 kubika, inače tu je bilo pre toga 2 kubika vode u sekundi. Imamo i nanose lišća što opterećuje našu ulaznu građevinu, tu je jedna gruba rešetka koja jednostavno začepi i nismo u stanju da radimo sa odgovarajućim protokom prema fabrici. Trenutno radi samo jedna pumpa, pa smo zbog toga pristupili restrikciji svim korisnicima. Nadamo se da ćemo uskoro uspeti to da prebrodimo. Što se tiče gradova,  uspeli smo da povratimo distribuciju prema gradu Čačku, Beljini dajemo trenutno 100 litra u sekundi, Ljubiću 50 a Gornjem Milanovcu 10 litara vode u sekundi. Ostali su zatvoreni jer moramo da čuvamo sistem da se magistralni cevovod ne bi ispraznio i da ne bi tu imali problema. U problemu su Požega i Lučani jer oni nemaju svoju sopstvenu proizvodnju. Nadamo se da ćemo i kod njih uspeti da održimo vodostaj. Korisnici još uvek na slavinama ne osećaju nedostatak vode, kaže naš sagovornik.

POSTAVI ODGOVOR