[rstr_selector]

Žene čačanskog kraja čuvaju tradiciju od zaborava

Udruženje “Snovalica” iz Donjeg Dupca je pokrenulo inicijativu za obnovu Dragačevske zadruge žena “Rajka Borojević”, koja je pre nekoliko godina ugašena. Članice ovog udruženja su uglavnom vremešne žene koje svim silama pokušavaju da očuvaju tradiciju i tkački zanat od zaborava. U traganju za istomišljenicima, podršku su dobile od strane Udruženje socijalne zadruge domaće radinosti “Bosiljak” i Narodnog muzeja u Čačku.

Ove žene su duboko uverene da su seoski turizam i domaća radinost od ogromnog značaja za naš kraj, pa nastoje da doprinesu razvoju turizma prenoseći svoja znanja i iskustva na mlađe naraštaje kroz popularizaciju tkanja, veza, heklanja i štrikanja, kao i restauraciju starih predmeta. Iako postoje inicijativa i dobra volja, trenutni uslovi u našem gradu i okolini ne idu im baš na ruku, na šta ukazuje i predsednica Udruženja “Bosiljak”, Slavica Jezdimirović:

Pored ideje o očuvanju naše kulturne baštine, Udruženje “Bosiljak” ima za cilj edukaciju i socijalizaciju osoba sa posebnim potrebama i svih kategorija žena bez obzira na starosnu dob, pa su organizovane brojne radionice, kao i izložbe u okviru Letnjih dana kulture, a u saradnji sa Narodnim muzejom, o čemu detaljnije govori naša današnja sagovornica:

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *