Претрага
[rstr_selector]

„Зиплајн Стари Град” Ужице почео са радом

„Зиплајн Стари Град” спремно дочекује летњу туристичку сезону са пуно узбуђења и авантуре. Постављен на Старом Граду поерд ужичке тврђаве, лако је доступан свима који се упуте у ову авантуру. Од скретања у Ужице навигација ће вас за неколико минута довести на ово место. Марко Ристовски, један од инструктора „Зиплајна Стари Град”, и неко чија и сама мала деца свакодневно проводе време на зиплајну, каже да је вожња на жици идеална прилика да се ужива у атракцијама Ужица са висине, али и да се доживи једно ново адреналинско искуство.

– Жица је дугачка неких 400 метара и сви који имају тежину преко 30 килограма без проблема стижу на другу страну. Постоје три начина како можете да се возите: седећи, тандем вожња или „супермен”. Ми препоручујемо прво седећу вожњу, па затим вожњу „супермен”. Тандем вожња је углавном за мању децу. Деца се возе заједно са родитељем или са неким од наших инструктора. Вожња у седећем положају, особе која је просечне тежине, траје неки 50 секунди. „Супермен” је мало бржи јер се постижу мало веће брзине. Онога који се вози везујемо на два места – за ноге и за леђа – и он лети као супермен, у лежећем положају, лицем надоле. Почетак вожње је са видиковца на страни тврђаве, а завршава се на другој страни, на Читаковој стени, одакле се виде стара хидроцентрала и водопад. Прелази се трасом преко старе пруге и преко кањона реке Ђетиње. Кад се заврши вожња, са долазне станице се враћа планинарском стазом неких 5 минута хода. Чак и они који су највише уплашени и који се престраше, обично се врате на другу вожњу. А циљ и јесте да се ослободе страха.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Идеална прилика за уживање у атракцијама Ужица из ваздуха

Зиплајн је погодан како за лично уживање, тако и за дружење са породицом и пријатељима у природи. Велика брана, кањон Ђетиње, неолитско насеље…само су неке од атракција које су на располагању посетиоцима.

– Погодно је да се дође са екипом, девојком или момком, са децом и породицом. Ко год воли природу, авантуру и добро дружење, добродошао је. Деца то посебно воле. Наша деца се нон-стоп возе на жици, а имају 5 и 7 година. Ово је идеална прилика да се направи излет до Старог града и да се проведе активан дан у природи. Уз вожњу зиплајном имате прилику и да посетите тврђаву Стари град. Радно време је сваког дана од 11 до 18 часова, а улаз је тренутно слободан. Одатле можете да се спустите у кањон реке Ђетиње, па Зеленом стазом до велике бране, водопада и неолитског насеља које се налази 6 километара од Градске плаже. На месту почетне станице зиплајна налази се видиковац са погледом на Ужице, одакле се види цео град као на длану. Одатле можете да видите зграде којима ми дајемо чудне називе: Сивоња, Шаруља, Четири мускетара, Палестина…

„Што се тиче безбедности, нема бојазни

Вожња зиплајном је потпуно безбедна, каже Марко Ристовски и наводи да се пред сваку сезону врши провера опреме и приступних путева као и обнављање лиценце и понављање обуке свих запослених. А уједно је и најбољи начин да се савлада страх од висине.

– Најбезбеднији начин у контролисаним условима да се савлада страх од висине је на зиплајну. Најбезбеднији сте док сте на жици и док сте закачени. Пре ћете се повредити, на пример, на планинарској стази, него док се возите на зиплајну. Жица је атестирана на 1600 килограма. Сва опрема коју користимо је професионална пењачка опрема која је атестирана. Сваки пут пред почетак сезоне радимо атест жице и опреме и обнављамо лиценце за рад на зиплајну за све запослене. Што се тиче безбедности, нема бојазни. А ово је идеална прилика за све који се плаше висине да разбију страх. Имали смо више од 20 људи који су дошли а који су имали фобију од висине. Одлучили су ипак да се спусте, најпре у тандем вожњи са неким, а након тога су се сами враћали на жицу. Деца су она која се не плаше. Ово је за њих ново, али и корисно искуство, јер уче кретање кроз простор и савлађују страх, што касније може да им донесе одлучност за неке веће и битије изазове.

Зиплајн Стари град ради викендом од 11 до 18 часова, а радним данима се вожње заказују унапред. Сви који дођу на ову атракцију до краја овог и наредног месеца, добиће поклон који ће им несумњиво бити вредна успомена, каже Ристовски и позива све да дођу у Ужице и упусте се у нову авантуру.

– Радно време је од 11 до 18 часова викендом, а радним данима излазимо на унапред заказане вожње. Значи унапред се чујемо са онима који су заинтересовани, а минимум за заказане вожње радним даном је троје људи. Тако ће бити вероватно до 15. јуна, а од 15. јуна ћемо радити сваки дан. Сви који дођу у мају и јуну на вожњу, добијају бесплатан снимак Go Pro који им шаљемо као наш поклон.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *