Zlatibor: Radovi na rekonstrukciji Kraljevog trga u punom jeku

Zlatibor: Radovi na rekonstrukciji Kraljevog trga u punom jeku

Uređuju se Kraljev trg i bina za održavanje koncerata, a ugrađuje se podno grejanje koje će služiti za otapanje snega i leda sa trga i pristupnih ulica

0
Foto: KJP „Zlatibor"

U okviru radova koji se izvode na Zlatiboru kako bi se jedan od najposećenijih turističkih lokaliteta u Srbiji pripremio za predstojeću letnju sezonu, rekonstruiše se Kraljev trg i prostor oko njega. Srđan Pantović, direktor Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“, kaže da će pored parternog uređenja u tom delu biti postavljeno podno grejanje kako bi se tokom zime izbeglo posipanje i mehaničko čišćenje snega i leda.
– Radove smo počeli pre više od mesec dana skidanjem starih ploča sa trga. Uredili smo i pristupne saobraćajnice, imali smo dosta posla oko novih instalacija jer je urađena kanalizaciona mreža, a tu prolaze i telekomunikacione i elektro instalacije. U okviru ovih radova uređuje se i bina, rekonstruiše se ulica od trga prema teniskim terenima gde će biti izmeštene male radnje koje su se nalazile na trgu i okolini. Bitna informacija je da se ugrađuje podno grejanje koje će služiti za otapanje snega i leda sa trga i pristupnih ulica, kao i u delu ulice koja ide prema hotelu „Dunav“. Instaliraju se gasni kotlovi, a cilj nam je da u zimskom periodu otapamo sneg i led iz centra Zlatibora i da se trg i okolne ulice više ne posipaju solju i čiste mašinski. Nadamo se da će podno grejanje biti u funkciji od sledeće zime. Trg će biti popločan behaton kockama i ti radovi bi trebalo da budu završeni za manje od mesec dana, dok je u tržnom centru, odnosno u delu od trga prema autobuskoj stanici gde su se nalazili lokali, taj posao većinom odrađen.

Zlatiborsko jezero će se puniti izvorskom vodom

Jezero je i dalje ispražnjeno, oko njega se gradi optočni kanal sa kolektorom koji će služiti za izvlačenje prljave vode iz jezera, a nakon ovih radova jezero će se puniti čistom izvorskom vodom. Već su pripremljene dve bušotine sa čistom pijaćom vodom koje imaju veoma veliki kapacitet i jezero će se puniti iz njih, a ne iz postojećeg potoka. Radovi na uređenju jezera bi trebalo da budu završeni za meseca dana i da kolektor tada bude u funkciji, nakon čega će biti popločan i deo ulice od jezera i trga ka hotelu „Dunav“, rekao je Pantović i dodao da je plan da se do 15. jula završe svi građevinski radovi, a nakon toga će uslediti uređenje zelenih površina, sadnja cveća i novog drveća.

POSTAVI ODGOVOR