Zlatiborci uspostavili saradnju sa italijanskim proizvođačima sira i pršuta

Zlatiborci uspostavili saradnju sa italijanskim proizvođačima sira i pršuta

0

Proizvođači mesa i mleka, delegacija firme „Eko agrar“, kao i predstavnici lokalnih samouprava Čajetine i Užica boravili su prošle nedelje u severnom delu Italije, regiji San Danijele, koja je u svetu čuvena po proizvodnji pršuta i sira.

Razlog njihove posete je saradnja sa italijanskim prerađivačima mesa i mleka i njihov zajednički nastup na tržištu robe i kapitala.

Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina, kaže da će se rezultati ove posete Italiji videti krajem ove godine, kada će Italijani posetiti Zlatibor i Užice.

– Za naše poljoprivredne proizvođače u Italiji je bio najzanimljiviji način kako su se proizvođači mesa i mleka udružili na severu te zemlje, jer ono čemu mi težimo, zajedno sa našim kolegama iz Užica, jeste da napravimo ista takva udruženja na našem području. Tačnije, da napravimo distinkciju između onih proizvoda koji su zaista tradicionalni zlatiborski i užički i onih koji se tako predstavljaju, a nisu istog kvaliteta. U poseti Italiji je bilo oko dvadesetak predstavnika proizvođača mesa i mleka iz Čajetine i Užica pre svega iz Krive Reke, Mačkata, Šljivovice i Kačera. Iskustva su odlična i sve ono što smo videli i čuli, kod nas veoma lako može biti primenljivo, jer su opština Čajetina i grad Užice potpisali sporazume o saradnji sa opštinom San Danijele, gde se upravo nalazi konzorcijum proizvođača pršuta „San Danijele“, i sa opštinom Kodrojpo, koja je sedište poljoprivredne proizvodnje mlečnih proizvoda, pre svega sireva. Sledeći korak je dolazak naših partneta iz Italije na Zlatibor i u Užice, krajem novembra ili početkom decembra, kada ćemo i sigurno da ćemo tada razgovarati o nekim projektima na kojima ćemo zajednički raditi i aplicirati za sredstva kod donatora – rekla je Bojana Božanić.

POSTAVI ODGOVOR