Претрага
[rstr_selector]

Zlatiborska gondola u funkciji od aprila

Prethodna godina je za JP „Gold gondola“ Zlatibor bila veoma uspešna u pogledu najveće investicije koju je opština Čajetina imala u poslednjih nekoliko decenija, kaže Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola“ Zlatibor.

– Prethodna godina predstavlja period u kojem smo priveli kraju sve ono što je započeto pre desetak godina. To se odnosi na dokumentaciju, pripreme tendera, izbor proizvođača opreme i izvođača radova, u stvari, sve od 2017. godine kada smo krenuli sa aktivnim radom na terenu koji je trajao nešto duže od planiranog. Važno je da smo sada sve to završili, da ne postoje administrativne prepreke koje bi omele privođenje kraju ovog projekta. Mi smo odradili najveći deo posla u prethodnom periodu, dobili smo i poslednju dozvolu, za međustanicu, koja je stigla sredinom 2019. godine. Posle toga smo, vrlo brzo, krenuli sa radovima preko naših izvođača koji su deo konzorcijuma koji čine četiri firme. Svi građevinski radovi na međustanici su gotovo kompletirani, kaže Bojana Božović.

Završetak finalnih radova do početka aprila

Sagovornica ističe da će građevinski radovi biti završeni do polovine februara, a preostala testiranja će biti gotova do početka aprila. Tada se može očekivati puštanje u rad najduže panoramske gondole na svetu dužine 9 kilometara, koja će turiste prevoziti od ski centra „Tornik“ do centra Zlatibora, preko Ribničkog jezera na kojem će se nalaziti međustanica.

– Preostaje da se završe radovi na postavljanju glavne sajle na prvom delu trase. Takođe, potrebno je postaviti signalni, odnosno telekomunikacioni kabl na kompletnoj putanji gondole, kao i odraditi finalna testiranja. Ona se odnose na puštanje gondole u probni rad i pripremanje za prvi prevoz putnika. Sve to mora da se odradi po određenim procedurama i standardima naših proizvođača opreme. Sve te aktivnosti biće sprovedene do početka aprila, kada možemo očekivati i puštanje u rad gondole. Ova godina će biti, sigurna sam, još uspešnija i to će, u stvari, biti godina posvećena otvaranju ove naše velike investicije, navodi Bojana Božanić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *