„Zračak“ se ne sme koristiti za politička prepucavanja

„Zračak“ se ne sme koristiti za politička prepucavanja

- Pozvali smo Gradsku vlast da odluku o novom direktoru ustanove „Zračak“ donese u efikasnom i zakonski predviđenom roku i da na taj način stavi tačku na celokupnu situaciju. Mi ne favorizujemo nijedno ime i prezime, tražimo samo da sistem rada i upravljanja ovom ustanovom bude u potpunosti u skladu sa njenom vizijom, misijom i ciljevima postojanja, kaže Radojica Strunjaš

0

Čačansko Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama je povodom dešavanja u vezi izbora novog direktora Ustanove za smeštaj i dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju „Zračak“, danas održalo sednicu Upravnog odbora na kojoj su članovi ovog udruženja izrazili svoje razočarenje i zabrinutost zbog celokupne situacije koja se odigrava već nekoliko nedelja. Radojica Strunjaš, sekretar Udruženja, kaže da od Gradske vlasti očekuju da odluku o novom direktoru Ustanove „Zračak“ donese u efikasnom i zakonski predviđenom roku, i da na taj način stavi tačku na celokupnu situaciju.

– Imali smo potrebu da u saopštenju za javnost damo naš odgovor na celokupnu situaciju koja je nastupila prošle nedelje u medijima i lokalnim političkim krugovima kada je u pitanju izbor novog direktora Ustanove „Zračak“. Ono što se nama nije dopalo i što je uznemirilo mnoge roditelje, to su tekstovi koji su imali komentare koji su prešli granice dobrog ukusa, kao i stavovi lokalnih političkih partija. Nekako se cela ta ustanova i ceo sistem vrednosti našao u jednom prostoru međusobnog političkog prepucavanja. Ovim saopštenjem želimo da zaštitimo ustanovu, njene korisnike i ceo sistem vrednosti koji ta ustanova predstavlja. Pozvali smo Gradsku vlast da odluku o novom direktoru ustanove „Zračak“ donese u efikasnom i zakonski predviđenom roku i postupku, i da na taj način stavi tačku na celokupnu situaciju. Mi ne favorizujemo i ne ističemo nijedno ime i prezime, niti jednog kandidata. Tražimo samo da sistem rada i upravljanja ovom ustanovom bude u potpunosti u skladu sa njenom vizijom, misijom i ciljevima postojanja, rekao je Radojica Strunjaš.

Granice dobrog ukusa u izveštavanju se moraju poštovati

U svom saopštenju, Udruženje je pozvalo i medije da o ovom slučaju izveštavaju na objektivan i nepristrasan način.

– Pozivamo sve medije na lokalnom i republičkom nivou da o ovom slučaju izveštavaju na objektivan i nepristrasan način. Tekstovi koji su se pojavili na portalima i društvenim mrežama su imali krajnje uznemirujući i zapaljivi karakter. Svesni smo da ne možemo uticati na bilo čiju uređivačku politiku ali smatramo da granice dobrog ukusa se jednostavno moraju poštovati, pogotovu u situaciji kada se izveštava o sistemima koji se bave podrškom osobama sa invaliditetom. Takođe, pozivamo sve političke partije na lokalu da osobe rođene sa teškoćama u razvoju ne uzimaju u svoje dnevne političke teme i svakodnevna međusobna prepucavanja. Ovom prilikom podsećamo iste, da svaki pokušaj sticanja jeftinih političkih poena, uz korišćenja tema koje se bave razvojem servisa pružanja usluga osobama sa invaliditetom, predstavljaju ništa drugo do vid zloupotrebe istih.

Smatramo da Ustanova „Zračak“, predstavlja temeljnu sistemsku vrednost za razvoj servisa socijalne zaštite u Čačku i kao takva ne sme ni na koji način biti dovedena u pitanje, navodi se u saopštenju Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Čačak.

POSTAVI ODGOVOR