[rstr_selector]

Zračak u septembru prima prve korisnike

Na otvaranje ustanove za smeštaj lica ometenih u razvoju Čačani su čekali nekoliko decenija. Prošle godine sazidan je objekat koji može da primi oko 100 lica koja bi koristila usluge celodnevnog boravka.

Međutim i posle više najava da će ova ustanova otvoriti vrata za osobe sa smetnjama u razvoju, to se do danas nije dogodilo. Najsvežija tema kojom se gradska vlast u Čačku bavila ovih dana, a tiče se problema smeštaja dece i odraslih sa smetanjama u razvoju, jeste zapošljavanje osoblja u novoosnovanoj gradskoj ustanovi „Zračak“.

Kritike su upućene na račun v.d. direktorke Angeline Mandić zbog načina prijema i odabira novih radnika.

Angelina Mandić, za naš radio je izjavila da nije bilo pritisaka iz političkih struktura grada oko zapošljavanja kadrova u „Zračku“, kao i da je o svakom prijemu izvestila Gradsko veće, s obrazloženjem zašto joj je taj kadar neophodan. Prema najavi Mandićeve, ustanova „Zračak“ prve korisnike neće moći da primi pre septembra:

– Zračak nije počeo zvanično sa radom jer nisu ispunjeni svi uslovi da bi korisnici mogli da budu primljeni. Postoji zakonska procedura koja mora da se prođe da bi se krenulo sa radom. Ta zakonska procedura prati nabavku određenhih sredstava koja su neophodna, a to je kuhinja i određeni deo inventara koji nedostaje, a neophodan je da bi se počelo sa radom. Durga procedura je vezana za prijema samih korsnika. Nama su stigle prijave 56 korisnika koji su podneli zahtev Centru za socijalni rad, uz naznaku da će biti još koji će naknadno biti primljeni jer u ovom navratu nisu imali urednu dokumentaciju. A da bi svi ovi navedeni poslovi mogli da budu urađeni, bilo je neophodno da se pre samog projema lica ometenih u razvoju, primi određen deo kadra, znači defektolozi, socijalni radnik psiholog i ostala stručna lica koja će formirati Komisiju za prijem. Pre toga mora se uraditi pravilnik o prijemu i otpustu korisnika, a stručni tim koji vrši pregledanje dokumentacije korisnika, po potrebi i razgovara sa njima, odnosno njihovim roditeljima ili starateljima – izjavila je Angelina Mandić.

Uporedo sa sa nabavkom nedostajućeg inventara u ustanovi „Zračak“ traje i procedura oko samog prijema korisnika, kao i radnika.

– U ovom momentu je završen konkurs sa odeđeni profil radnika i mislim da ih je primljeno jedanaestoro, a to su portir, šef računovodstva, administrativni radnik, sekretar, odnosno pravnik koji treba da uredi normativana akta za početak rada, dva defektologa, jedan psiholog, socijalni radnik, fizioterapeut i spremačica. To je samo deo onih radnika koji su predviđeni aktom o sistematizaciji i njihov posao je da izvrše ove pripreme da bismo mogli u septembru da počnemo sa radom. Od ovih primljenih radnika dvoje njih već deset godina radi sa tom decom sklopu Specijalne škole, a to su defektolog i socijalni radnik – objašnjava Angelina Mandić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *