Претрага
[rstr_selector]
Foto: Centar za kulturu i biblioteka Knić

100 godina varoši Gruža

Pre 100 godina, 22. novembra 1922, ukazom Kralja Aleksandra I Karađorđevića selo Grabovac sa zaseokom Slepak u srezu gružanskom, okrugu kragujevačkom, proglašen je varošicom pod imenom Gruža.

U okviru umetničkog programa koji će povodom proslave ovog događa biti priređen u renoviranom Domu kulture u Gruži, planiran je prikaz razvoja varošice kroz ovaj period, kaže Marija Kostić, direktorka Centra za kulturu i biblioteke Knić, i dodaje da u izradi programa učestvuju svi akteri iz lokalne zajednice.

Gruža nekad i danas

– S obzirom na to da je istorija gružanskog kraja vrlo bogata i seže od praistorije do današnjih dana, mi ćemo u okviru umetničkog programa pokušati da predstavimo sve ono što je od velikog značaja, što smatramo najbitnijim tokom tog dugog perioda, sa posebnim osvrtom na poslednjih 100 godina. Imamo zadovoljstvo i priliku da sarađujemo na programu sa svim akterima zajednice, odnosno sa Osnovnom školom, sa kulturno-umetničkim društvom, sa znamenitim ličnostima iz gružanskog kraja koje možda sada ne žive u Gruži, ali su se rado odazvale pozivu.

Posetioci ove manifestacije će imati priliku da kroz dramatizaciju vide Gružu onakvu kakva je izgledala pre 100 godina, Gružu danas ali i viziju Gruže u narednom periodu, kaže Marija Kostić.

– U okviru kulturno-umetničkog programa predstavićemo period od doseljavanja u gružanski kraj, preko zanata koji su bili specifični i zahvaljujući kojima je Gruža napredovala, kao i istorije Drinske divizije i tog momenta koji je jako bitan u istoriji gružanskog kraja. Kroz dramatizaciju ćemo prikazati kako se osećao srpski seljak – gružanski i šumadijski seljak – kada je odlazio u rat i kada se iz rata vraćao, čućemo i ukaz Kralja Aleksandra. Prikazaćemo i običaje koji su vrlo specifični i koji su očuvali gružanski kraj tokom teških vremena, a predstavićemo se i folklorom, izvornom pesmom i poezijom zavičajnih pesnika.

Proslava 100 godina proglašenja Gruže varošicom biće upriličena u subotu 10. decembra sa početkom u 17 časova u gružanskom Domu kulture. Dobrodošli su svi koji žele da pogledaju kako se ova varošica razvijala tokom jednog veka, ali i da nauče nešto više o bogatoj tradiciji gružanskog kraja, zaključuje Marija Kostić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *