Претрага
[rstr_selector]

SOS telefon u Užicu beleži različite oblike nasilja

Posle dve godine pokušaja da se SOS telefonska linija otvori u Užicu, ona je pre godinu dana zvanično počela da radi.
Prema rečima koordinatorke Radmile Gujaničić, najviše poziva u tom periodu bilo je iz Užica.
– Osim iz Užica, pozivi su stizali i iz Priboja, Nove Varoši, Bajine Bašte i Arilja. Susreli smo se sa veoma raznolikim oblicima nasilja. Bilo je tu psihičkog nasilja, psiho-fizičkog i ekonomskog kombinovano, kao i seksualnog nasilja. Sretali smo se i sa raznim oblicima pritisaka i kontrole. Uglavnom su nam se javljale žene, mada je bilo i nekoliko poziva muškaraca. Naravno da smo i njima pružali pomoć i podršku. Muškarci su obično bili žrtve drugih muških članova porodice, rekla je Gujaničić.

Želimo da reorganizujemo SOS broj

Posle godinu dana i sumiranja rezultata, koordinatorke užičkog SOS telefona smatraju da je vreme za proširenje. Radmila Gujaničić kaže da je to moguće urediti u saradnji sa lokalnim samoupravama.
– Lokalne samouprave Zlatiborskog okruga moraju da se angažuju za dobrobit građana. Uostalom, to je i njihova zakonska obaveza. Na to ih obavezuje Zakon o socijalnoj zaštiti i Zakon o ratifikaciji konvencije Saveta Evrope za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i decom i u porodici, zaključila je koordinatorka.

Dobra saradnja sa institucijama

Radmila Gujaničić posebno je naglasila dobru saradnju sa institucijama, osim sa centrima za socijalni rad.
– Važno je pomenuti da smo imali dobru saradnju sa policijom, ali i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Oni nam od 2000. godine pomažu u ekonomskom osnaživanju žena. Razvijamo i saradnju sa centrima za socijalni rad, mada to ide veoma sporo. Nadam se da će posle apela sa svih nivoa vlasti ta saradnja postati bolja, rekla je Gujaničić.

Povećano dežurstvo, veći broj poziva

SOS linija za pomoć žrtvama nasilja u Užicu dnevno u proseku ima 19 poziva. Koordinatorka Gujaničić kaže da je broj poziva naglo povećan kada je radno vreme produženo sa osam na 12 sati.
– Pokazalo se da je potrebno da radimo duže. To je finansijski zahtevnije, ali se ispostavilo da je, zbog žrtava, veoma delotvorno. Osim psihološke i savetodavne podrške, imamo i pravnu pomoć za žrtve nasilja, rekla je Gujaničić.
SOS telefon u Užicu funkcioniše u okviru Udruženja građana „Ženski centar“.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *