Претрага
[rstr_selector]
Ana Dojčilović

Interesovanje za posao u inostranstvu ne jenjava

U prvih šest meseci ove godine dve stotine Srba je, posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje, našlo posao u struci u Nemačkoj, a njih 25 u Sloveniji. Prema rečima Ane Dojčilović, načelnice Odeljenja za posredovanje čačanske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, interesovanje za posao u inostranstvu je kontinuirano.

– Nacionalna služba za zapošljavanje je pokrenula više postupaka za zapošljavanje naših državljana u inostranstvu. Nakon sprovedenih postupaka posredovanja u zapošljavanju, na zahtev stranih poslodavaca, 25 osoba je našlo posao radnika u proizvodnji u Sloveniji. Posao u Nemačkoj našlo je 15 osoba i to na radnim mestima asistenata za zdravstvenu negu do priznavanja diplome. Nakon toga oni će raditi na poslovima kvalifikovanih zdravstvenih radnika, sestara ili tehničara. Sporazumom o posredovanju i privremenom zapošljavanju, koji su potpisali naša služba i nemačka Savezna agencija za zapošljavanje, predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih osoba i bolesnika u bolnicama i drugim ustanovama takovg tipa širom Nemačke. Na osnovu ovog sporazuma u Nemačkoj je posao našlo 105 naših državljana, rekla je Dojčilović.

Napuštaju posao u Srbiji zarad posla u Nemačkoj

Brojevi nisu uvek stvarna slika života, pa se tako podatak o dve stotine Srba zaposlenih u Nemačkoj odnosi samo na one koji su već odradili probni period u ovoj zapadnoevropskoj zemlji i priznata im je diploma. Ana Dojčilović dodaje da za sada Nacionalna služba ne može da izađe sa podacima o onima koji su otišli u Nemačku, ali još čekaju na priznavanje diplome.

– Među njima ima i onih koji su se na oglas javili sa evidencije naše službe, ali i onih koji su se na to odlučili iz radnog odnosa u Srbiji. Pri tom, bez obzira što se radi o našem oglasu, niko nije u obavezi da za posao konkuriše preko Nacionalne službe za zapošljavanje, mada mi to, svakako, savetujemo zbog provere validnosti dokumentacije, kaže Dojčilović.

Jedna osoba dnevno poželi da ode u Nemačku na rad

Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku, sedmično se jedna do pet osoba interesuje za poslove u Nemačkoj, kaže načelnica Odeljenja za posredovanje.

– Interesovanje uvek postoji. Ljudi se ne raspituju samo za poslove medicinske struke, već i za metaloprerađivačku delatnost, recimo. Generalno, određeni broj nezaposlenih konstantno je zaintersovan za odlazak na rad u inostranstvo, zaključila je Dojčilović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *