Претрага
[rstr_selector]

Košnica kao stimulacija

Cilj projekta „Žena i matica – lideri društva“ je da stimuliše žene sa seoskog područja opštine Ivanjica koje nisu zaposlene i nisu korisnici penzije, a jedna od aktivnosti projekta je i raspisivanje konkursa za odabir 15 korisnica koje će dobiti po 10 košnica sa rojevima. Prema rečima Ivane Paunović, menadžera projekta, interesovanje za bavljenje pčelarstvom je veliko.

– Svakog dana u kancelariju dođe od 20 do 30 zainteresovanih osoba. Uglavnom dolaze žene, ali ima i muškaraca koji žele da se raspitaju o projektu, ali i o samom konkursu. Međutim, mi smo odabrali žene za ciljnu grupu ovog konkursa jer želimo njih da osnažimo. Stvaranjem šanse i boljih uslova za socijalni i ekonomski napredak mi motivišemo žene da ostanu na selu i činimo ih bar malo ravnopravnijim muškarcima. Svaka žena koja ispuni uslove konkursa dobiće oko 1.000 evra kroz košnice, rojeve i pčelinja društva. Veliki broj onih koji se interesuju za konkurs ne ispunjava uslove samim tim što im je mesto prebivališta na gradskom području iako se one jave zato što imaju neke placeve na selu. Naglašavam da je konkurs namenjen ženama koje žive na selu, kaže Paunović.

Moguća realizacija sličnog konkursa i u narednoj godini

Menadžer projekta kaže i da će pokušati da utiču da se budžetom opštine Ivanjica za narednu godinu izdvoje sredstva za nastavak projekta.

– Lokalna samouprava svakako planira nastavak slučnih aktivnosti. Inače, ovaj projekat finansirali su Evropska unija, Vlada Švajcarska i naša država preko programa Evropski progres, a naša opština ga realizuje i sufinansira. Vrednost projekta je 2. 249.313 dinara, od čega ivanjička lokalna samouprava učestvuje sa 510.453,00 dinara, dok ostatak finansira Evropski progres, rekla je Paunović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *