Претрага
[rstr_selector]

Klubovi za stare uskoro u Čačku

Lokalna samouprava u Čačku u postupku je procedure otvaranja tri kluba za stare: dva u Čačku i jedan u Mrčajevcima. Dragomir Šipetić, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja kaže da će klubovi biti organizovani po ugledu na već postojeće slične organizacije u zemlji, a da će program rada pripremiti čačanski Centar za socijalni rad.

– U Balkanskoj ulici u Čačku, gde je Dom penzionera, postoji jedan odličan prostor u kojem se trenutno nalaze biblioteka i sala za sastanke. On će biti adaptiran i priveden nameni. Ista je situacija i sa prostorom u Ljubiću, a u Mrčajevcima u Domu kulture već postoji prostor koji je za to namenjen. Sve će biti urađeno u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, kaže Šipetić.

Grad snosi sve troškove

Troškove budućih klubova za stare u potpunosti će pokrivati lokalna samouprava. Dragomir Šipetić kaže da to podrazumeva sredstva za tekuće poslovanje, režijske troškove i platu osobe koja bi bila zaposlena u klubu, ali i sredstva za druge namene.
– Grad će plaćati stručna lica za određena predavanja iz raznih oblasti, dva puta mesečno biće organizovana poseta lekara klubovima… Program će biti sadržajan, a za nas će ga uraditi ovdašnji Centar za socijalni rad. Deo ćemo preuzeti od sličnih ustanova u zemlji. Ono što je bitno, ponavljam, najstariji sugrađani neće plaćati ovu vrstu usluge. U klubu će moći da budu do osam sati dnevno i mislim da je to važno i za njih, ali i za ostale, mlađe članove porodice koji neće morati da brinu gde su stariji dok oni rade, ističe Šipetić.

Otvaranje možda sredinom godine

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja očekuje da će sva tri kluba biti otvorena sredinom ove godine i izražava nadu da će biti otvoreno više klubova za stare.
– Ova tri ćemo otvoriti do polovine ove godine, ali se nećemo na tome zaustaviti. Do sada se pokazalo da postoji veliko interesovanje građana, pa mislim da ćemo mrežu klubova širiti i u drugim mestima na teritoriji grada. Uslovi za otvaranje jednog kluba nisu zahtevni i smatram da treba nastaviti sa tim, rekao je Šipetić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *