Претрага
[rstr_selector]

Toplotni talas povećava broj hitnih intervencija

Zbog veoma visokih temperatura, Hitna pomoć u Čačku ima povećan obim posla, što je prema rečima dr Jelene Todorović, načelnice Hitne pomоći, očekivano u ovakvim vremenskim uslovima. Dr Todorović kaže da se najviše javljaju hronični bolesnici kojima savetuje da se pridržavaju propisane terapije kako se njihovo zdravstveno stanje ne bi pogoršalo.
– U poslednja 24 sata imali smo 45 pregleda u ordinaciji i 41 intervenciju na terenu. Ta brojka je promenljiva s obzirom na to da ima dosta poziva i sa javnih mesta jer se dešavaju kolapsna stanja. Uglavnom nas pozivaju pacijenti koji se leče od hroničnih nezaraznih bolesti, posebno pacijenti koji se leče od visokog krvnog pritiska i srčani bolesnici, što je i očekivano kada su ekstremno visoke temperature. Savet pacijentima koji se leče od ovih bolesti je da redovno uzimaju terapiju, redovno idu na kontrole i uslučaju pogoršanja zdravstvenog stanja da se jave  izabranom lekaru ili službi Hitne pomoći kako bismo mogli da im pomognemo, naglašava dr Jelena Todorivić.

Izbegavati boravak na otvorenom i izlaganje suncu

Načelnica Hitne pomoći apeluje na sve građane, a naročito na starije osobe, da izbegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, odnosno već posle deset sati ujutru.
–  Što se tiče starijih osoba, ali generalno i svih sugrađana, poželjno je da ne izlaze na sunce od 10.00 sati do 17.00 časova. Ukoliko su prinuđeni da izlaze na sunce moraju se zaštiti
adekvatnom odećom, šeširima sa širokim obodom i moraju uvek sa sobom da nose vodu i da nadoknađuju tečnost u toku dana.

Ujed insekata može izazvati alergijsku reakciju

Povećan je i broj građana koji se javljaju zbog ujeda insekata, kaže načelnica Hitne pomoći i dodaje da se takvi pacijenti uglavnom sami javljaju u ambulantu Hitne pomoći.
– Alergijska reakcija na ujed insekata je uobičajena u ovo vreme. Kada se to desi, potrebno je da se pacijent javi u najbližu zdravstvenu ustanovu gde će dobiti adekvatnu terapiju. Za sada uspevamo da sprovedemo sve kućne posete i preglede koji su prijavljeni. Svi pozivi za kućne posete se trijažiraju u skladu sa medicinskim indikacijama i tim redosledom se obavljaju. Mi upućujemo ekipe onim pacijentima kojima je pomoć najneophodnija, odnosno onima koji su najugroženiji i oni će prvi dobiti našu pomoć, rekla je dr Todorović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *