Претрага
[rstr_selector]

Nema penzije bez uplaćenih doprinosa

Kada zahtev za odlazak u penziju bude podnet na osnovu vremena provedenog u radnom odnosu, a onda se ispostavi da poslodavac nije uplaćivao doprinose osiguranja, postupak se obustavlja dok obaveze ne budu izmirene. Krinka Lukić, direktorka čačanske Filijale Fonda PIO, kaže da takvi slučajevi nisu retkost i da se često dešava da budući penzioneri moraju sami da uplate doprinose.

– Ljudi podnose zahteve za penzionisanje kada znaju da su u radnom odnosu proveli onoliko koliko im je potrebno da bi, po osnovu navršenog staža, ostvarili pravo na penziju. Kada se dogodi, a to je vrlo često, da doprinosi za sav staž nisu izmireni, oni ne mogu da ostvare pravo na penziju jer se pravo na penziju ostavruje isključivo prema podacima registrovanim u matičnoj evidenciji, a registrovano je samo ono za šta je i plaćen doprinos, kaže Lukić.

Moguć povraćaj sredstava

Direktorka Filijale Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja u Čačku kaže da bez uplaćenih doprinosa ne postoje uslovi da se meritorno odluči i donese odluka o priznavanju prava na penziju, pa se postupak po zahtevu građana obustavlja.

– Postupak može biti nastavljen tek kada budu uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje. Događa se, veoma često, da su osiguranici i sami spremni da, umesto poslodavaca, izvrše uplatu doprinosa. Oni podnose zahteve i u tom slučaju plaćaju samo doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i to po najnižoj osnovici koja je u tom trenutku utvrđena. Kada u roku od 15 dana oni uplate sebi doprinose njima biva utvrđeno pravo na penziju, s tim što, moram da napomenem,  imaju pravo na povraćaj sredstava ukoliko poslodavac naknadno izvrši uplatu doprinosa, rekla je Lukić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *