Претрага
[rstr_selector]

Postavljena informativna tabla na ulazu u Rimske terme

Narodni muzej Čačak, u čijoj nadležnosti su Rimske terme, ove godine je počeo sa uređenjem ovog lokaliteta. Prema rečima arheologa Aleksandre Gojgić, kustosa Muzeja, postavljena je informativna tabla na kojoj građani Čačka i turisti mogu da saznaju osnovne informacije o ovom lokalitetu. U prvoj fazi radova predviđeno je uređenje prilaza termama, a za narednu godinu dalje uređenje ovog spomenika kulture. Dok se potpuna revitalizacija ne završi, Rimske terme će biti pod ključem i Muzej će ih otvaratisamo za organizovane posete, rekla je Gojgić.

– Krenuli smo sa sređivanjem ograde i konačno je postavljena informativna tabla gde će naši sugrađani i posetioci grada moći da saznaju osnovne informacije o ovom lokalitetu i spomeniku kulture. Taj plan je dat i na srpskom i na engleskom jeziku kako bi mogli lakše da se snađu i stranci koji dođu u naš grad. Moram reći da je ovo prva aktivnost koju smo pokrenuli krajem ove godine, a naredne godine ćemo nastaviti promovisanje i dodatno urediti Rimske terme, kaže Aleksandra Gojgić.

Terme ostaju zaključane do daljnjeg

Ona dodaje da će terme biti zaključane sve dok se ne završi potpuna revitalizacija.

– Najbolja varijanta je da terme ostanu zaključane sve dok ih u potpunosti ne pripremimo za prezentovanje. Za sve organizovane posete možete se obratiti Narodnom muzeju, mi ćemo uvek organizovati susret i odvesti zainteresovane posetioce na teren, kaže naša sagovornica.

Neophodan strateški partner za uređenje Rimskih termi

Narodni muzej u Čačku ima pripremljenu kompletnu dokumentaciju za revitalizaciju Rimskih termi, kaže Gojgić i dodaje da im je sada cilj da u saradnji sa Gradom i nekim donatorima pronađu strateškog partnera kako bi konačno uredili ovaj lokalitet.

– Mi smo završili biznis plan i studiju izvodljivosti, tako da imamo kompletnu dokumentaciju. Pokušavamo da pronađemo strateškog partnera koji će nam pomoći da uredimo taj prostor. Neophodno je napraviti adekvatan prilaz Rimskim termama jer je sadašnji prilaz mali, a rešenje bi bilo da on bude sa gradskog šetališta. Takođe, treba uraditi hodne staze, izvršiti rekonzervaciju termi i postaviti prateći sadržaj, objašnjava Gojgić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *