Претрага
[rstr_selector]

Uz objedinjenu listu čekanja pacijenti brže do intervencija

Republički fond za zdravstveno osiguranje je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije pripremio objedinjenu listu čekanja koja ima za cilj uređenje i skraćivanje vremena čekanja pacijenata do dolaska na zakazanu intervenciju.

To je urađeno aktiviranjem posebnog softvera na osnovu koga je stvoren preduslov za centralizovano vođenje listi čekanja u zdravstvenim ustanovama. Novi softver će omogućavati svakodnevno praćenje listi čekanja, razdvajanje prvog od kontrolnih pregleda za novoprijavljene pacijente, kao i sprečavanje pojavljivanja pacijenta na više od jedne liste za jednu intervenciju, rekla je Nadežda Simović, direktorka filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Čačku.

– S obzirom na to da je u pitanju centralizovana lista, neće biti moguće da se jedno lice istovremeno nalazi na nekoliko mesta na listama čekanja. Kada su u pitanju kardiovaskularne intervencije imali smo, na primer, situaciju da se jedno lice nalazi na čekanju za Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Klinički centar Srbije, Bežanijsku kosu, Klinički centar Kragujevac, kaže Simović. Ona naglašava da novi softver takvu mogućnost ne dozvoljava.

– Ono što je važno i na čemu se ubrzano radi jeste čišćenje tih listi čekanja. Postoji veliki broj pacijenata koji na njima ne treba da se nalaze, ali su tu zavedeni jer prethodno nije urađena kompletna dijagnostika koja potvrđuje da je intervenciju potrebno uraditi. Ono što nije pohvalno, ali se mora reći radi tačnosti i istine, je da se na listama čekanja nalazi i jedan broj lica koja su preminula, rekla je Nadežda Simović.

Liste čekanja se ažuriraju svakodnevno

Kontrole usaglašavanja i prečišćavanja listi čekanja rade se na dnevnom nivou, kaže Simović.

– Zdravstvene ustanove koje imaju ustanovljene liste čekanja dužne su da ih ažuriraju na dnevnom nivou, a Republički fond za zdravstveno osiguranje je takođe u obavezi da na dnevnom nivou kontroliše te liste čekanja. Kada je u pitanju Filijala Čačak, koja obuhvata ceo Moravički okrug, samo Opšta bolnica u Čačku ima ustanovljene liste čekanja za operaciju katarakte, kolena i kuka, a u narednom periodu se očekuje i lista za kardiološke intervencije.

Suština je da pacijent u što kraćem periodu dobije uslugu, ali ne na osnovu nekakvih poluinformacija, kaže Simović. Ona naglašava da pacijent bira izabranog lekara, ali nema razloga da bira ustanovu jer su u svim zdravstvenim ustanovama postignuti parametri u pogledu kadrova i opreme sa kojima se intervencije izvode.

Pacijenti iz Čačka čekali na intervencije do dve godine

Prema rečima Nadežde Simović, pacijenti iz Čačka su u proteklom periodu čekali oko dve godine za operacije katarakte, kolena i kuka, a očekuje se da se sa primenom objedinjene liste čekanja to vreme skrati. Ona je rekla da je teško prognozirati za koliko će vreme čekanja biti smanjeno u skorijoj budućnosti, ali je istakla da je kompletan posao na uvođenju objedinjene liste čekanja i kontrole na dnevnom nivou urađen da bi se to vreme čekanja skratilo.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *