Претрага
[rstr_selector]

Centar za socijalni rad: Najviše zahteva za pomoć za hranu i lekove

Oko 160 Čačana mesečno Centru za socijalni rad podnese zahtev za jednokratnu novčanu pomoć, a kao najčešći razlog zašto im je pomoć potrebna navode nabavku osnovnih životnih namirnica i lekova.

Marija Vojvodić, rukovodilac Službe za lokalna prava i usluge čačanskog Centra za socijalni rad, kaže da je povećan broj stanovnika kojima je ovaj vid pomoći potreban za lečenje, kao i da najveći broj zahteva podnose penzioneri i korisnici stalne socijalne pomoći.

– Najčešći razlog obraćanja za jednokratne pomoći je nabavka osnovnih životnih namirnica, lekova i  plaćanje troškova lečenja. Korisnici nisu u mogućnosti da nabave lekove koji se izdaju na recept i da plate učešće za njih. Često se dešava da se određene medicinske usluge pružaju u drugim gradovima, što iziskuje dodatne troškove, a porodice često nisu u mogućnosti da to finansiraju, pa su primorani da se obrate Centru za pomoć. Takođe, naši korisnici su i penzioneri sa najnižim penzijama, kao i korisnici stalne socijale pomoći, kaže naša sagovornica.

Novčana pomoć se može preuzeti u bilo kojoj pošti 

Najčešći iznos po jednom priznavanju prava koji korisnici mogu da ostvare iznosi 10.000 dinara, a on se, u manjim iznosima, može dodeliti više puta tokom kalendarske godine, kaže Marija Vojvodić.

– Stručni tim procenjuje koliki novčani iznos može da bude dodeljen korisniku, a na zahteve se pozitivno odgovara ukoliko korisnik ispunjava sve potrebne uslove. Svi građani, pa i oni koji žive na selu, sada lakše mogu preuzeti tu pomoć jer više nije neophodno da dolaze na našu blagajnu, već novac mogu da podignu u najbližoj pošti, kaže Marija Vojvodić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *