Претрага
[rstr_selector]

Užice: Izgradnja azila za pse neće rešiti problem lažnih prijava ujeda pasa

Na ime troškova naknade štete građanima nastale usled ujeda i napada pasa lutalica, Grad Užice godišnje isplati od 15 do 20 miliona dinara, rekao je Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika. Po njegovim rečima, u planu je izgradnja azila za životinje u Užicu, ali on smatra da će to samo delimično rešiti problem.

– Ukupni troškovi našeg grada za ujede pasa lutalica na godišnjem nivou se kreću između 15 i 20 miliona dinara i Užice nije jedina lokalna samouprava koja se suočava sa tim problemom. Imamo jednu veoma čudnu i neobičnu situaciju u svemu tome. Postojale su određene inicijative na nivou stalne konferencije gradova i opština da se pokuša da se na neki način izađe u susret tom problemu, da se reši, ali to ide poprilično teško i komplikovano. Sada su podignuti standardi i uslovi vezano za rad službi koje se bave privremenim zbrinjavanjem tih pasa, tako da to poskupljuje ceo proces. Zato smo mi u vrlo nezavidnoj situaciji jer moramo da se bavimo manje važnim temama, to nam odvlači energiju i novac umesto da se posvetimo mnogo važnijim stvarima, kaže Nešović.

50 odsto slučajeva ujeda pasa su lažni slučajevi

Zamenik gradonačelnika Užica kaže da Javno komunalno preduzeće „Naš dom” iz Požege za njih obavlja usluge sterilisanja i lečenja pasa lutalica, ali da suštinski problem ne rešavaju.

– Grad Užice sarađuje sa Javno komunalnim preduzećem „Naš dom” iz Požege koje obavlja usluge sterilisanja i lečenja pasa lutalica takođe i za nas, a mi suštinski taj problem ne rešavamo. Planiramo izgradnju azila za pse, definisali smo lokaciju, otprilike imamo predračunsku vrednost i nije isključeno da ove godine uđemo u projektovanje, a iduće u izvođenje tih radova. Ali ja sam siguran da time problem nećemo rešiti. U velikoj meri će ostati poprilično veliki rashodi zato što se presude po tom osnovu donose po automatizmu i postoje vrlo sporne strane u celom tom procesu. Dajem sebi za pravo da kažem da se više od 50 odsto tih slučajeva zapravo odnosi na lažne ujede pasa koji, nažalost, opet padaju na teret građana ovog grada. Imali smo vrlo zanimljive situacije da je ista osoba u istom danu prijavila ujed pasa u Čačku, Užicu, Valjevu i Gornjem Milanovcu i da je u istom danu u sve četiri lokalne samouprave naplatila štetu za ujed, navodi Nešović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *