Претрага
[rstr_selector]

Direktorska fotelja u vrtiću važnija od milionskih malverzacija

Na jučerašnjoj sednici čačanskog Gradskog veća najviše polemike među članovima izazvali su izveštaji o stanju odmarališta „Ovčar“ u Ulcinju, kojim gazduje Predškolska ustanova „Radost“, kao i izveštaj lokalnih kontrolora o kontroli trošenja novca iz kase obdaništa.

Na istoj sednici bilo je još 26 tačaka dnevnog reda, među kojima i alarmantna ekonomska situacija u Gradskom zelenilu, kao i malverzacije u JKP „Komunalac“, odakle su bez traga nestale mašine nekadašnjeg preduzeća „Tehnos“.

Zbog oprečnih mišljenja o stanju čačanskog dečijeg odmarališta „Ovčar“ u Ulcinju, za koje se moglo čuti da liči i na „logor“, Gradska uprava je na lice mesta poslala dvojicu Čačana od struke, koji su Gradskom veću dostavili izveštaj u kakvom je zapravo stanju ovaj objekat.

U iscrpnom izveštaju građevinskog inženjera Čeda Vasovića, inače radnika Gradske uprave, kaže se da su i bez velikih ulaganja stanje i bezbednost u odmaralištu „Ovčar“ dobri. Vasović ipak u svom izveštaju nabraja ukupno 12 intervencija koje po njegovoj proceni treba uraditi. Vasović je mišljenja da treba zameniti stolariju, krovnu pokrivku, postaviti nove zaštitne mreže na igralištu, rekonstruisati sanitarne čvorove…

Vasović razmišlja i dugoročno, pa u svom izveštaju predlaže da se u katastru opštine Ulcinj povede postupak rešavanja kanalizacionog odvoda, koji sada ide preko imanja koje je u privatnom vlasništvu.

Da li zbog razmišljanja na duge staze ili svoje studioznosti, inženjer Vasović juče je bio na meti kritika pojedinih članova veća, a čak se i njegova stručnost dovodila u pitanje, u čemu je prednjačio Bratislav Jugović:

{soundcloud}https://soundcloud.com/user439006033/sa-sednice-gradskog-ve-a|610|166{/soundcloud}

U izveštaju arhitekte Zvonka Mitrovića stoji da je stanje u dečijem odmaralištu u Ulciju, ni manje ni više nego alarmantno. Mitrović u svom izveštaju tvrdi da je ovom objektu neophodna sanacija, jer je farba ispucala, oluci su truli, a elektroinstalacije nisu bezbedne za decu i vaspitače. Mitrović juče nije prisustvovao ovoj sednici kako bi branio svoj izveštaj, jer se, prema rečima svojih kolega, nalazi na odmoru na Tajlandu. Njegov izveštaj pred članovima veća, burno, često i neargumentovano, je branio Bratislav Jugović, njegov koalicioni partner, koji je sednicu veća napustio odmah nakon ove tačke dnevnog reda.

Članovi Gradskog veća su nakon žučne, na momente i veoma neprijatne rasprave, usvojili oba izveštaja.

Ništa manju diskusiju nije izazvala i rasprava oko načina isplate zarada zaposlenima u predškolskoj ustanovi „Radost“. Na osnovu kontrole trošenja budžetskih sredstava, radnici gradske uprave su utvrdili da je direktorka ove ustanove Marica Nešović zaposlenima vršila isplatu stimulacija bez donetog pravilnika koji bi jasno definisao ko na to ima pravo. Nešovićevoj se stavlja na teret da je nepravilno isplatila jubilarne nagrade 2010. godine, mada se precizira da je to učinila iz sredstava ustanove i da time nije oštećen gradski budžet.

Zanimljivo je da ovoj sednici nije prisustvovala prozvana direktorka kako bi mogla da objasni sve ono što joj se stavlja na teret, jer je na istu niko nije ni pozvao. Sudilo joj se u odsustvu.

Sa druge strane činjenica da mašine nekadašnjeg preduzeća „Tehnos“, za koje se ne zna gde se nalaze i zašto se njihovo iznajmljivanje nije naplaćivalo, nije ni približno zainteresovala članove Gradskog veća. Stiče se utisak da je jučerašnja sednica imala samo jedan jedini cilj,  da se smeni aktuelna direktorka predškolske ustanove „Radost“, u čemu je, kao i obično prednjačio Bratislav Jugović.

Priča o tome kako su iz „Komunalca“ nestale mašine vredne nekoliko milona, za članove veća juče nije bila tema od većeg značaja, barem sudeći po interesovanju i vremenu koje su odvojili za diskusiju.

Predstavnici „Komunalca“ članovima veća su predočili izveštaj po kom za četiri mašine nema nikakvog traga. Mašine i oprema koju je „Komunalac“ nasledio od „Tehnosa“, rentirane su firmama i preduzetnicima bez dinara naknade. Za mnoge mašine, prilikom preuzimanja, reverse su potpisivali vozači koji su odvozili opremu iz kruga „Komunalca“, što je i jedini pisani trag o sudbini ovih mašina.

Članovi veća juče su odlučili da se oformi komisija koja treba da ispita ceo slučaj. Komisija koju će činiti Miodrag Luković, Ljubodrag Grbić, Miodrag Rubaković, Ljubiša Parezanović, Miroljub Simović i Aco Milošević, ima rok od 30 dana da Gradskom veću dostavi izveštaj.

Ništa bolje juče nisu prošli ni rukovodioci Gradskog zelenila. Oni su se veću obratili sa zahtevom da im se odobri podizanje takozvanog, revolving kredita u iznosu od 3,5 miliona dinara, jer postoji mogućnost da zaposleni u ovom preduzeću sledećeg meseca neće primiti platu. Razlog za to je što su na adresu ovog gradskog preduzeća, početkom godine, stigle izvršne sudske presude koje će isprazniti i onako polupraznu kasu ove firme. Presude su po tužbama bivših radnika, kojima je prethodna direktorka protivzakonito uručila otkaz.

Gradonačelnik Vojislav Ilić, kao i njegov zamenik Radenko Luković, u najmanju ruku bili su iznenađeni informacijom o stanju u Gradskom zelenilu, iako je Jasminka Lazić, novoizabrana direktorka, Gradskom veću blagovremeno dostavila kompletan materijal o stanju u ovom gradskom preduzeću.

Članovi veća su bili iznenađeni informacijom da Gradsko zelenilo loše posluje, jer je to preduzeće bilo jedino koje proteklih godina nije beležilo gubitke. Zahtev Gradskog zelenila o zaduženju kod poslovnih banaka skinut je sa dnevnog reda, a predloženo je da se firmi finansijski pomogne sredstvima iz budžeta.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *