Претрага
[rstr_selector]

Doprinos očuvanju ćirilice

U okviru akcije sprovedene sa ciljem da se utvrdi koliko učenici koriste latinicu, a koliko ćirilicu, školama širom Srbije poslate su ankete. Krajnji rok bio je 10. mart, ali je zbog nedovoljnog broja uključenih škola, za sada pedeset dve, produžen do kraja meseca. Kako objašnjava Monika Ružić, nastavnica srpskog jezika u školi „Milan Blagojević“, trenutno se čeka na odgovor svih kontaktiranih škola, ne bi li ispitivani uzorak bio što veći. Istraživanjem su obuhvaćeni sedmi i osmi razred osnovnih, kao i sva četiri razreda srednjih škola.

Rukopisno ćirilicom, po tastaturi latinicom

– Dosadašnji rezultati pokazuju da se učenici u pisanju više služe ćiriličkim – i to 70 odsto njih, a 30 odsto latiničkim pismom. Međutim, kada je u pitanju upotreba računara i mobilnih telefona, ubedljiva većina od 95 procenata koristi latinicu, kaže nastavnica.
Upravo ovaj podatak biće polazišna tačka budućih nastojanja da se reši problem ravnomerne zastupljenosti oba pisma u modernim tehnologijama, samim tim i očuvanja ćirilice.

Promocija knjige kao naredni veliki korak

U istom duhu, danas će biti organizovana promocija knjige „Borba za ćirilicu i srpski jezik“ Miloša Kovačevića, lingviste, profesora Filološkog fakulteta u Beogradu i Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Predstavljanje ovog dela je prva velika aktivnost u sklopu akcije i održaće se u Parket sali Doma kulture u Lučanima, sa početkom u 18 časova.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *