Претрага
[rstr_selector]

Zlatibor između zimske i letnje radne sezone

Lepo vreme je omogućilo da se započnu ili nastave brojne radne aktivnosti. U sklopu svojih redovnih zaduženja, radnici Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“ obavljaju sakupljanje otpada. Ipak, upravo zbog dolaska toplijih dana i činjenice da meštani više rade na uređenju svojih dvorišta, ovih dana je pojačano sakupljanje kabastog otpada iz užeg centra Zlatibora i Čajetine, kaže Vera Blagojević iz KJP „Zlatibor“.

– Po završetku predstojećih praznika, broj prolazaka naših kamiona biće i veći, pa molim sugrađane da obrate pažnju na tu činjenicu. Kako bismo što spremnije dočekali uskršnje i prvomajske praznike, ali i predupredili nekontrolisano odlaganje otpada, postavićemo kontejnere duž starog puta na Vodicama, kao i na Tić polju. To su dve najatraktivnije lokacije za izletnike koji često uranak provode na ovom području, objašnjava sagovornica.

Takođe, zajedno sa učenicima Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ KJP „Zlatibor“ organizuje akciju sa ciljem izgradnje svesti svih gostiju o važnosti pravilnog odlaganja otpada na za to namenjenim mestima. Naime, izvršena je nabavka džakova koje će učenici zajedno sa radnicima Komunalnog javnog preduzeća deliti za Prvi maj na izletištu Vodice, kako bi što manje otpada ostalo po livadama i potocima.

Novi plastični kontejneri i na gradilištima

Preduzeće konstantno ulaže u opremu za sakupljanje otpada, tako da je u toku nabavka i isporuka oko šezdeset plastičnih kontejnera koji će biti postavljeni po Zlatiboru i naselju Dautovac, kao i trideset četiri kontejnera namenjenih aktivnim gradilištima. Izvođači će ih iznajmljivati uz nadoknadu, kako bi na pravilan način razvrstavali otpad sa gradilišta.

– Građevinski šut se, kao i do sada, odlaže na deo deponije Bregovi, ali ne sme sadržati plastiku, papir, limenke i stiropor, odnosno, sve one komponente koje predstavljaju suvi otpad. Ovu vrstu otpada potrebno je odložiti u kontejnere koje sam spomenula, a potom će ih naši radnici sakupljati i odvoziti na pretovarno mesto, pa na deponiju u Dubokom. Za nabavku ove vrste kontejnera izdvojili smo oko četiri miliona dinara, ali planiramo i buduća ulaganja u sličnu opremu, najavljuje Vera Blagojević.

Radnici zlatiborske operative ovih dana su vredno radili kako bi izvršili popravku i zamenu svih granitnih ploča sa glavnog trga, u cilju što bolje pripreme za praznične dane. Popravljani su i putevi u mesnim zajednicama Zlatibor i Tripkova, započeti tokom kasnojesenjeg perioda, a koji zbog loših vremenskih prilika nisu mogli biti završeni ranije.

Zadovoljni su minulom sezonom

Zimska služba je ove godine funkcionisala možda i najbolje do sada, uprkos sporadičnim problemima poput neznatnog kašnjenja do udaljenijih putnih pravaca. Sve puteve su, ipak, do kraja dana uspevali da učine prohodnijim, a istovremeno je na najvećem delu teritorije vršeno i podasipanje. Preduzeće je zadovoljno, uz utisak da su ove godine imali najmanje prigovora od strane građana. Sada je na vidiku letnje održavanje puteva i to već nakon praznika, kada će ekipe putara izaći na teren i početi sa vertikalnom i horizontalnom signalizacijom na putnim pravcima koji su za to namenjeni. Seoska područja očekuju čišćenje rigola i ostali predviđeni radovi.

– Pored toga, upravo krećemo sa uređivanjem javnih površina. U prethodnom periodu, izvršeno je sađenje višegodišnjih biljaka, ali čekamo da se vremenske prilike stabilizuju, pa da posadimo sezonsko cveće na svim površinama koje su za to opredeljene, ističe Vera Blagojević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *