Претрага
[rstr_selector]

Naplata odnošenja smeća nije zaživela u svim čačanskim selima

Izmena Odluke o obavljanju komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom kojom je predviđeno da korisnici usluga sa seoskog područja plaćaju odvoženje smeća, doneta je polovinom prošle godine, ali još uvek nije počela da se primenjuje u svim čačanskim selima. Razlog tome je veliki broj seoskih mesnih zajednica zbog čega se još uvek radi na evidentiranju korisnika i unosu u bazu podataka, objašnjava Petar Domanović, direktor čačanskog „Komunalca”.

– U Gornjoj Trepči, Ovčar banji, Mrčajevcima, Atenici, Kulinovcima, Konjevićima, Trbušanima, Trnavi, Preljini, Parmencu, Loznici i Ljubić selu već je krenula naplata, nema nikakve razlike u odnosu na grad, radi se po istoj tehnici i dinamici. Sva prigradska naselja su pokrivena. Dalje moramo obezbediti sve potrebne tehničke, materijalne, kadrovske, finansijske i informatičke uslove. U ovom trenutku radimo jedno po jedno selo, u dogovoru sa savetima mesnih zajednica stvaramo tehničke uslove. Imali smo sastanke u mesnim zajednicama Beljina i Pakovraće, na kojima smo razgovarali o broju kontejnera i mestima na kojima se oni mogu postaviti, kao i o frekvenciji odlazaka, tako da nema nikakvih prepreka da se i tu uvede naplata, kaže sagovornik.

Naplata odnošenja smeća po površini stambenog prostora

Domanović navodi da će ovaj proces trajati cele godine i podseća da odluka predviđa plaćanje odvoženja smeća u paušalnom iznosu po površini stambenog prostora, pri čemu u obračun ulazi neto građevinska površina bez pomoćnih prostorija.

– Osnov za obračun je neto građevinska površina, znači to će biti u paušalnom iznosu prema neto građevinskoj površini stambenog prostora korisnika usluge. I sve to u zavisnosti od toga da li je stambeni prostor neto građevinska površina do 100 kvadrata, od 100 do 200, odnosno preko 200 kvadrata. Ono što takođe treba reći jeste da su u ovom trenutku sva pravna lica sa seoskog područja popisana i uneta u evidenciju, kaže Domanović i dodaje da treba razgraničiti šta su vikendice, a šta stvarno naseljene kuće, jer nije realno da se naplaćuje odnošenje smeća u vikendicama u kojima niko ne živi.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *