Претрага
[rstr_selector]

„Prognana Nušićijada” i ove godine u Ivanjici i Beogradu

Gotovo četiri decenije festival Nušićijada je bio ugašen sve dok se grupa mladih aktivista okupljenih oko Udruženja građana „KudeS” nije angažovala na njegovoj obnovi. Njihov san se ostvario 2010. godine i od tada su organizovali još sedam izdanja ove manifestacije. Odlukom Skupštine opštine Ivanjica od 23. marta 2018. Udruženje „KudeS” je izbačeno iz organizacije Nušićijade, ali ova odluka nije omela predstavnike ovog udruženja da očuvaju Nušićijadu u izvornoj formi.

– Udruženje građana „KudeS” i ove godine organizuje Nušićijadu u izgnanstvu i nije odustalo od održavanja Nušićijade sa ovom idejom i ovim motivom koje je imalo svih ovih godina sve do dešavanja marta 2018. godine, tako da će se ove godine održati druga prognana Nušićijada, a u stvari deseta. Mi smo u završnim pripremama, imaćemo ponovo dva događaja, događaj u Beogradu i događaj u Ivanjici i kroz par dana ćemo moći da kažemo nešto više o samim datumima i o programu koji smo ove godine pripremili, kaže Zorana Parezanović, predsednik Udruženja građana „KudeS”.

„Mi više nemamo nikakav kontakt sa opštinom Ivanjica”

Od marta 2018. godine kada je Udruženje izbačeno iz organizacije Nušićijade nije pokrenuta značajnija inicijativa da Udruženje povrati izgubljeno pravo.

– Mi smo neposredno pre Skupštine na kojoj je odlučeno da budemo izbačeni iz organizacije uputili niz dopisa direktno opštini Ivanjica i pitali smo za saradnju, pokušali smo da apliciramo za projekte kod ministarstava, ali nismo dobijali nikakve odgovore tako da mi taj 23. mart pamtimo kao odgovor na sve naše upite za saradnju i za dalje planove, kaže Parezanović.

Uprkos ovakvim okolnostima, „KudeS” nije odustao od ove manifestacije pa je prošle godine održao Nušićijadu na Dorćol Platzu i na jednom privatnom posedu u Ivanjici budući da nije bilo odgovora na njihovu molbu da dobiju javnu površinu.

– Nakon ove molbe mi više nemamo nikakav kontakt sa opštinom Ivanjica, već informacije koje potražujemo od njih dobijamo isključivo preko Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja, navodi Parezanović.

Građani ne učestvuju u sastavljanju programa opštinske Nušićijade

Najvažnija aktivnost Udruženja građana „KudeS” ove godine bila je anketa sprovedena uz podršku organizacije „Crta” među građanima Ivanjice koji su odgovarali na pitanja o značaju Nušićijade za ovu opštinu i o radu Udruženja „KudeS”.

– Građani smatraju da festival ima veliki značaj za zajednicu i da ne sme ponovo da se ugasi, a o radu Udruženja „KudeS” imaju samo najbolje reči i dobili smo podršku za organizaciju „Nušićijade”, čak i ove izgnane u Beogradu. Mi smo takođe sa građanima razgovarali o tome na koji način oni participiraju u svojoj lokalnoj zajednici i da li su imali priliku da iznesu svoje predloge i sugestije za Nušićijadu koju je organizovala opština Ivanjica. Većina građana se izjasnila da nisu bili pitani i da ni na koji način nisu učestvovali u izboru programa, a Udruženje građana „KudeS” je imalo te tradicionalne akcije čiji je cilj bio uključivanje građanstva u izradu sadržaja festivala, rekla je Parezanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *