Претрага
[rstr_selector]

Arheolozi u Mrčajevcima pronašli ostatke latenskog naselja

Arheolozi čačanskog Narodnog muzeja su tokom istraživanja koja su obavili u avgustu i septembru na lokalitetu Krnjine u Mrčajevcima, otkrili još jednu humku u blizini praistorijske grobnice koja je pronađena tokom istraživanja prošle godine.

Delfina Rajić, direktorka Muzeja, kaže da su arheološke ekipe ovoga puta otkrile ostatke latenskog naselja iz gvozdenog doba i dodaje da su ovakva istraživanja značajna za poznavanje prošlosti ovog kraja, zbog čega ih treba nastaviti i narednih godina.

– Ohrabreni dobrim rezultatima istraživanja humki iz gvozdenog doba tokom prošle godine, odlučili smo da i ove godine nastavimo ta istraživanja i ispitamo drugi tulum. Laten ili mlađe gvozdeno doba predstavlja završnu fazu praistorije obeležene velikom migracijom Kelta, koja traje od V veka pre nove ere do kraja stare ere. Na nalazištu u Mrčajevcima pronađen je pokretni arheološki materijal tipičan za ovaj period, najviše keramike koja je arheolozima najdragocenija za precizno arheološko opredeljenje. Mogu se pretpostaviti delovi lakih stambenih ili ekonomskih konstrukcija, što potvrđuje kratkotrajnost naseljavanja na ovom prostoru. Rezultati iskopavanja su značajni za poznavanje prošlosti ovog kraja i treba ih nastaviti i narednih godina. Istraživanja se rade na poljoprivrednim zemljištima, a mi plaćamo odštetu vlasnicima zemljišta kako bismo obavljali istraživanja, objasnila je Delfina Rajić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *