Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dveri Čačak

Dveri: Rekonstrukcija gradske plaže je predizborni marketing

Pre dva dana su počeli pripremni radovi na uređenju gradske plaže u Čačku sa ciljem, kako navode u SC „Mladost“, da se Čačanima taj prostor učini još prijatnijim za boravak i odmor. Međutim, iz Pokreta Dveri imaju niz zamerki u vezi ovog projekta, a glavno pitanje postavljaju u vezi sprovođenja javnog konkursa za idejno rešenje uređenja plaže i o ceni izvođenja ovih radova za koju smatraju da je previsoka, kaže arhitekta Đorđe Šipetić, odbornik Dveri.

– Dveri su još prošlog leta izašle sa svojim predlogom rešenja kako da se uredi čitav kompleks Sportsko-rekreativnog centra „Mladost“, dakle kompleks koji ne podrazumeva samo taj jedan manji deo gradske plaže, već čitavo šire područje. To je bio samo predlog jednog idejnog rešenja koje bi učestvovalo na nekom budućem javnom konkursu, pa ko bude bolji neka i pobedi. Tome i služe javni konkursi da se kroz jednu zdravu konkurenciju dođe do najboljeg rešenja i to je jedna od glavnih zamerki na ovu sadašnju akciju gradske vlasti, koja nije ništa drugo već jedan trik pred izbore. To što uporno izbegavaju javne konkurse, a delom mislim da većina njih i ne zna šta su javni konkursi, što je prosto neverovatno da neko ko vodi grad  i nalazi se na odgovornim javnim funkcijama meša javne konkurse i javne nabavke, a to nema veze jedno sa drugim. Javni arhitektonsko-urbanistički konkursi su pozitivna praksa u svetu naročito u Evropi kojom se dolazi do nekog najboljeg rešenja jer bi se kroz zdravu konkurenciju brojnih arhitekata došlo do najboljeg rešenja. A gradska plaža i čitav taj kompleks je javno dobro od izuzetnog značaja za  grad Čačak i sve građane i kao takav prostor za njega mora biti doneto najbolje rešenje, a ne da se dolazi do rešenja kroz privatne šeme i kombinacije sa firmama bliskim vlasti. Mi ne znamo ko je doneo to idejno rešenje, kako ga je sačinio, ni ko ga je izabrao, kakvi su kriterijumi preko kojih se došlo do ovog idejnog rešenja. Jedno od glavnih pitanja i sumnji koje iznosimo odnosi se na to zašto nije sproveden javni konkurs za koji tvrde da jeste. A oni to ustvari mešaju sa javnom nabavkom. Ko je činio žiri tog konkursa, ko je odlučivao o pobedniku idejnog rešenja, da li su još neka rešenja bila prisutna i koji su kriterijumi pod kojim je izabrano baš ovo sadašnje  rešenje“.

Foto: Dveri Čačak

„Sumnjamo da je cena radova višestruko preplaćena“

Drugo pitanje i sumnja odnose se na cenu i izvođenje radova, objašnjava Šipetić.

– Kako to da se uvek ista firma pojavljuje za sve ove vrste radova – i na rekonstrukciji bedema  i ranije u centru grada i sad na plaži. Ko je mogao da ima uvid u taj raspisani tender s obzirom da ne postoji na zvaničnom sajtu grada? Da li su druge firme mogle da učestvuju na njemu? Sumnjamo da je višestruko preplaćena cena radova jer su izašli sa informacijom da skoro pola miliona evra koštaju ovi radovi, a na plaži ima oko 7 – 8 hiljada kvadrata. Prostom računicom dođemo do toga da cena kvadrata košta više od 50 evra, a znamo da je cena behaton kvadrata oko 15 evra.
Slična situacija je bila i kod rekonstrukcije Gradskog bedema gde je ponovo višestruko preplaćena cena radova gde po njihovoj računici kvadrat behatona košta skoro 50 evra. Dakle, postoji čitav niz osnovanih sumnji i nepravilnosti koje moraju biti predmet istrage državnih organa. U svakom slučaju, mi ćemo pokrenuti to pitanje i insistirati  da nadležni ograni preispitaju ovo poslovanje i rekonstrukcije bedema i  gradske plaže, kao i ranije radove u centru grada. Smatramo da je cena „prenaduvana” i da višak sredstava kroz razne kanale završi u privatnim i stranačkim džepovima. To su veoma ozbiljne stvari i ne može se tako igrati sa javnim sredstvima, rekao je Šipetić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *