Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Proleće u decembru

Vremenska prognoza

Ujutro će u većem delu Srbije biti vedro uz slab do umeren mraz. Tokom dana se očekuje pretežno sunčano i osetno toplije vreme. Posle podne će na severu, do kraja dana i u ostalim krajevima doći do postepenog naoblačenja, a uveče je slaba kiša moguća u  Vojvodini. Vetar će biti umeren i jak, južni i jugozapadni uz intenzivno topljenje snega na planinama. Jutarnja temperatura biće od -7 na jugoistoku do 3 stpena na severu, a najviša dnevna od 8 stepeni na jugoistoku do 17 na zapadu Srbije.
U Čačku će jutro biti vedro i hladno sa temperaturom oko – 3 stepena. U toku dana se očekuje pretežno sunčano vreme. Duvaće umeren severozapadni vetar, a najviša dnevna do 10 stepeni.

Bioprognoza

Vremenske prilike neće pogodovati osobama sa kardiovaskularnim i psihičkim tegobama. Kod meteoropata su mogući nervoza i glavobolјa. Preporučuje se slojevito odevanje u skladu sa očekivanim dnevnim hodom temperature vazduha.

Vodosnabdevanje

Jutros je u Ulici Miroljuba Matijevića u Čačku pukla vodovodna cev, zbog čega je došlo do prekida u vodosnabdevanju. Radovi na saniranju kvara obavljaće se u toku pre podneva. U Gornjem Milanovcu nema kvarova na vodovodnoj mreži, kao ni plaranih radova zbog kojih bi dolazilo do isključenja vode.

Elektrosnabdevanje

Na elektromreži u Čačku nema većih kvarova, na području Gornjeg Milanovca je registrovan kar na Rudniku gde je mali broj potrošača bez struje, a kvar će biti saniran u toku prepodneva.  U Ivanjici i Dragačevu takođe ima manjih kvarova na niskonaponskim mrežama, radovi na njihovom saniranju obavljaće se u toku dana.

Hitna pomoć

U hitnoj pomoći u Čačku lekari su u toku prethodna 24 sata imali ukupno 59 intervencija, od toga 26 u ordinaciji a 33 na terenu. U Gornjem Milanovcu lekari su pregledali 13 pacijenata u ordinaciji, a obavili su osam kućnih poseta. Prema rečima dežurnog lekara, najviše su se javljali pacijenti sa hipertenzijom, dakle povišenim krvnim pritiskom i astmatičari, a bilo je određenih povreda kao i intervencija kod bolesnika sa psihičkim tegobama.

Stanje na putevima

Zbog predstojećih praznika, saobraćaj je pojačan na Koridoru 10, ali i na ostalim prioritetnim putnim pravcima u Srbiji. Pojačan saobraćaj se očekuje i na graničnim prelazima sa Mađarskom i Hrvatskom, a u cilju bržeg prolaska na ovim prelazima, produženo je radno vreme graničnih prelaza Bački Vinogradi i Bajmok. Od graničnih prelaza sa Hrvatskom najopterećeniji je prelaz Batrovci, pa se kao alternativa mogu koristiti prelazi Sot, Šid, Ljuba i Ilok.
Prema podacima Uprave granične policije na Horgošu i Batrovcima zadržavanja su od 30 do 60 minuta. Na naplatnim rampara trenutno nema dužih zadržavanja, ali u popodnevnim časovima očekivana su povremeno kraća čekanja. Svi prilazi simskim turističkim centrima su prohodni, ali je očekivan pojačan saobraćaj i na ovim putnim pravcima. Oni koji putuju ka Divčibarama ne mogu koristiti prilaz preko Mionice, već se koristi obilazni put preko Valjeva i Kaone.
Danas će zbog radova u tunelu Brđani od 11 do 12 sati biti izmenjen režim saobraćaja u smeru ka Beogradu. U toku izvođenja radova za saobraćaj će biti zauzete naizmenično preticajna ili vozna saobraćajna traka, a saobraćaj će se odvijati slobodnom saobraćajnom trakom.

Поделите вести